Με αφορμή/ Ορίζοντας 

219066184 4231985810221791 8839110532260130564 N Scaled

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Every Sunday, προβάλλεται 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Η ταινία είναι ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο που προετοιμάζεται για έναν διαγωνισμό ομορφιάς. Η ιδέα ξεκίνησε αρκετά πριν να γνωρίζουμε οτιδήποτε για τις δολοφονίες των ξένων εργατριών το 2019, σαν μια προσπάθεια να αναδείξει τις γυναίκες που ζουν και εργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Η ταινία γυρίστηκε με πολύ λιτό τρόπο, 2-4 άτομα συνεργείο. Παρόλο που υπήρχε μια μικρή χρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι πόροι μας ήταν ελάχιστοι ακριβώς επειδή τα διαθέσιμα κονδύλια είναι πολύ μικρά. Ο κινηματογράφος στη Κύπρο χρειάζεται άμεση και ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, και να σταματήσει η πεποίθηση πως οι δημιουργοί δεν πρέπει να πληρώνονται. Θεωρώ πως χρειάζεται μια γενικότερη αξιακή στροφή από τις κοντόφθαλμες, «γυαλιστερές» πολιτικές με στόχο το γρήγορο χρήμα, σε πιο ανθρωποκεντρικές επενδύσεις, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η συμμετοχή σε φεστιβάλ είναι τεραστίας σημασίας γιατί εκτός του ότι προβάλλεται η δουλεία σε κινηματογραφικές αίθουσες με κοινό-όπως προορίζεται δηλαδή, λειτουργά και σαν αναγνώριση και κίνητρο για να συνεχίσεις.

Θα ήθελα να συνεχίσω στον τομέα του ντοκιμαντέρ, υπάρχουν πολλές ιδέες που εύχομαι κάποια στιγμή να βρεθούν οι πόροι και οι συνθήκες για να υλοποιηθούν. Με αφορμή την πανδημία, νιώθω πιο έντονα από ποτέ ότι ο τρόπος ζωής μας πρέπει να αρχίσει να γίνεται πιο βιώσιμος, με πιο πολλή ευαισθησία στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα βρίσκουν τρόπους να δημιουργούν ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες.

Καίτη Παπαδήμα

Η ταινία είναι ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί μια ομάδα Φιλιππινέζων οικιακών εργατριών στην Κύπρο που προετοιμάζεται για έναν διαγωνισμό ομορφιάς

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.