Έλα στο Google News
Με αφορμή/ Ορίζοντας

219066184 4231985810221791 8839110532260130564 N Scaled

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2021 που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο από τις 09 έως 15 Οκτωβρίου 2021 με Καλλιτεχνική Επιτροπή τους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά, Κύπριοι δημιουργοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ μιλάνε στον Ορίζοντα για τις ταινίες τους

Everything is a lie, is a lie! προβάλλεται 12 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο

Ένα χαρτομάντηλο στα χέρια ενός ταχυδακτυλουργού σκίζεται σε κομμάτια και μετά επαναφέρεται ενιαίο. Αυτό το μαγικό χαρτομάντηλο γίνεται ήρωας μπροστά στα μάτια των άλλων χαρτομάντηλων. Έτσι, το καλούν για να το βραβεύσουν και να μοιραστεί μαζί τους τη σοφία του.

Η ταινία καταπιάνεται με τη σχέση του τραύματος και της έκθεσης αλλά και  με την θεατρική μαγεία ως κάτι που μας περιβάλλει και από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Η ταινία δημιουργήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Cabaret Voltaire στη Ζυρίχη να δημιουργήσω ένα παραστατικό έργο που να καταπιάνεται με την έννοια του γελίου. Με τον κορονοϊό ήρθαν πολλές αναβολές και αφού είχα ήδη κάνει την πρώτη μου ταινία μικρού μήκους, αποφάσισα πως θα μετέφερα αυτό που σκεφτόμουν για παράσταση σε ταινία.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί όμως δεν μου επέτρεπαν να δουλέψω με άνεση και η δεδομένη κοινωνική κρίση της περιόδου με ανάγκασε να σκεφτώ εναλλαχτικούς τρόπους απόδοσης της ιδέας. Έτσι αποφάσισα ότι στο έργο θα δώσουμε ζωή σε  άψυχα αντικείμενα αντί ηθοποιούς και θα συνεργαζόμουν με φίλους αντί απαραίτητα με επαγγελματίες. Με την ελευθερία που μου έδωσε αυτός ο περιορισμός, διαμορφώθηκε η ιστορία σε κάτι που ένιωθε εντελώς προσωπικό. Σε συνεργασία με τον Χρίστο Κυριακίδη που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, εξελίξαμε την ιδέα, μαζέψαμε παρέα και φτιάξαμε μαζί 150 μαριονέτες από χαρτομάντηλα που πρωταγωνιστούν στη ταινία.

Τα προβλήματα [στον χώρο του πολιτισμού] είναι τόσα πολλά και έχουν ειπωθεί τόσες πολλές φορές… Το κράτος οφείλει να στηρίζει τους καλλιτέχνες, το κράτος ΟΦΕΙΛΕΙ να στηρίζει τους καλλιτέχνες, το κράτος οφείλει να ΣΤΗΡΙΖΕΙ τους καλλιτέχνες.

Η επιλογή από το Φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα τιμητική και ενθαρρυντική αφού δεν προέρχομαι από τον χώρο του κινηματογράφου, η ανταλλαγή με τον κόσμο και άλλους δημιουργούς θα είναι σίγουρα χρήσιμη για τα επόμενα. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο στα φεστιβάλ είναι το ότι προβάλλονται πολλές ταινίες και έτσι μπορεί κανείς να κάνει ωφέλιμες συζητήσεις γύρω από τα έργα και να αφουγκραστεί το πνεύμα και τις τεχνοτροπίες της εποχής. Τα έργα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, επομένως η προβολή τους είναι απαραίτητη.

Δημήτρης Χειμώνας

Ένα χαρτομάντηλο στα χέρια ενός ταχυδακτυλουργού σκίζεται σε κομμάτια και μετά επαναφέρεται ενιαίο. Αυτό το μαγικό χαρτομάντηλο γίνεται ήρωας μπροστά στα μάτια των άλλων χαρτομάντηλων

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.