Εβραίοι έποικοι αποδοκίμασαν τον Ναφτάλι Μπένετ στην Δυτική Όχθη

Εβραίοι έποικοι αποδοκίμασαν έντονα τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης στον εβραϊκό οικισμό Ελκανά της βόρειας Δυτικής Όχθης, για την επέτειο 45 ετών από τη σύστασή του, το έτος 1977.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσκεψη του Μπένετ σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης από τότε που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα στις 13 Ιουνίου 2021.

Δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, είχαν ήδη συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία του οικισμού εκατοντάδες εβραίοι έποικοι, κάτοικοι του Ελκανά και άλλων εβραϊκών οικισμών της περιοχής, κρατώντας πλακάτ με φωτογραφίες του Μπένετ και του Μανσούρ Αμπάς, ηγέτη του αραβικού κόμματος Ράαμ που υποστηρίζει κοινοβουλευτικά την Κυβέρνηση, με την φράση «Μπένετ, το Ελκανά δεν θα το πουλήσεις στους Άραβες».

Ενόσω προσγειωνόταν στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, οι Εβραίοι έποικοι αναμετρώνταν με τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπένετ και της Κυβέρνησής του. Ήδη από τη Δευτέρα είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις για την επικείμενη επίσκεψη του Ναφτάλι Μπένετ στον συγκεκριμένο οικισμό. Οι κάτοικοι είχαν διαδηλώσει και χθες, ζητώντας την ακύρωση της επίσκεψής του, δηλώνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος και υπέγραψαν ηλεκτρονική διακήρυξη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η επίσκεψη Μπένετ στο Ελκανά αποτελεί μία κυνική πολιτική εκμετάλλευση υπέρ του ιδίου και της Κυβέρνησης που ηγείται, τη στιγμή που αυτή η Κυβέρνηση πλήττει καθημερινά τις εβραϊκές μας αρχές και τις σιωνιστικές αρχές του κράτους».

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοικητικής αρχής, Ασάφ Μίντσερ, εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντας την επίσκεψη Μπένετ στον οικισμό αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αποδεχθήκαμε με ικανοποίηση του αίτημα του Γραφείου του Πρωθυπουργού για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στον οικισμό Ελκανά, προς τιμή των κατοίκων και των ιδρυτών του. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την έγκριση επέκτασης του οικισμού δια της ανέγερσης 500 νέων οικιστικών μονάδων, μία πολεοδομική επέκταση που δεν έχει προηγούμενο».

Ο Πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ δεν κατάφερε να εκφωνήσει λόγο τον δημόσιο χώρο του οικισμού που είχε διευθετηθεί για αυτόν το σκοπό.

Ο Μπένετ προΐσταται του εθνοθρηκευτικού κόμματος «Γιεμίνα», το οποίο κατά κύριο λόγο υποστηρίζεται από τους Εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ να σχηματίσει Κυβέρνηση με κόμματα του κεντροαριστερού χώρου, σε συνάρτηση με την κοινοβουλευτική στήριξη του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ, ως επίσης και η απόσταση που τήρησε έναντι του Λικούντ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στοίχισε στην δημοτικότητα που είχε κατά το παρελθόν σε σημαντική μερίδα Εβραίων εποίκων, οι οποίοι τείνουν να στρέφονται στον ιδεολογικό χώρο της ριζοσπαστικής εθνοθρησκευτικής δεξιάς, με κυριότερους εκπροσώπους της τους βουλευτές Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.