Έβραζε το κύμα… της Γαρμπή

Του

Παναγιώτη Πενταλιώτη

«Ευτυχώς φυσούσε». Αυτή ήταν η απάντηση, συνοψίζοντάς την με δύο λέξεις, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος όταν για μερικά εικοσιτετράωρα καίγονταν τόνοι ελαστικών στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.


Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής του περασμένου Σαββάτου. Αυτό μας απέδειξε η Κλέλια Βασιλείου και η εντριβή της στα περιβαλλοντικά που είναι τόση όση της Σάσας στο «Ντόλτσε Βίτα» στην πολιτιστική καλλιέργεια (όταν ήθελε να δείξει πόσο πνευματικά καλλιεργημένη ήταν για να εντυπωσιάσει έναν ποιητή).

Μη σας τρομάζει το μαύρο νέφος που έφτασε από τη Λεμεσό μέχρι την Αμμόχωστο και έκρυψε τον ήλιο. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, ήταν καθησυχαστική. Ευτυχώς… φύσηξε άνεμος και πήρε μακριά αυτό το κακό μαύρο νέφος. Τέλος καλό, όλα καλά.

Τι και αν η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέφερε ότι δεν διενεργούνται έλεγχοι από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι διαπίστωσε συσσώρευση τεράστιων ποσοτήτων χρησιμοποιημένων ελαστικών στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού, κάτι που αναφέρεται σε έκθεση και του 2017 και του 2021; «Το Τμήμα Περιβάλλοντος ήταν καθησυχαστικό και μας ρωτούσαν γιατί ανησυχούμε τόσο», ανέφερε ο κ. Πετρίδης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι «παρόλες τις νουθεσίες και τις προτροπές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Τμήμα Περιβάλλοντος για επιτόπιες επισκέψεις και καταγραφή της κατάστασης, δεν έχει γίνει τίποτα».


Μα κι αυτοί, γιατί ανησυχούν; Θα φυσήξει ο άνεμος και θα πάρει μακριά το τοξικό νέφος! Λες και τελειώνει εκεί το θέμα.

Για όσους ξέχασαν, είναι το ίδιο άτομο που την ώρα που βρέθηκε το πτώμα της Marie Rose στο Μεταλλείο του Μιτσερού, ενώ παράλληλα έψαχναν το πτώμα της εξάχρονης κόρης της Sierra (η τότε αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου), έγραφε στο Facebook: «Επειδή διαβάζω διάφορα τις τελευταίες μέρες σχετικά με το Μεταλλείο (όχι Λατομείο) της Κοκκινογιάς στο Μιτσερό, παρατηρώ τα εξής, για χάριν σωστής πληροφόρησης, πρόκειται για Μεταλλείο και όχι Λατομείο…» Στις επιτυχείς παρεμβάσεις της μπορεί να προστεθεί και η τριπλή «καππακωτή», όταν μαζί με Χαμπιαούρη και Αρχηγό Αστυνομίας έπαιρναν από μόνοι τους τα εύσημα για την «επιτυχία» ενός πολίτη να βρει τους μαθητές που απήχθησαν από δημοτικό σχολείο.

Όταν όλοι λίγο-πολύ γέλασαν με την «εμπεριστατωμένη απάντηση» της Επιτρόπου, έφτασε και η τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Το Υπουργείο Γεωργίας αντί να απαντήσει στην κριτική για την ανεπαρκή διαχείριση αποβλήτων και αδυνατώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις για την τραγική διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών στο Βασιλικό, θυμήθηκε την κυβέρνηση Χριστόφια και μια είδηση του 2009!


«Με μεγάλη μας λύπη αναγκαζόμαστε, για άλλη μια φορά, να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ και στον κυπριακό λαό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, το 2009, επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το γεγονός ότι διατηρούσε σε λειτουργία ακατάλληλες χωματερές», ήταν η… απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου το 2022, 10 (thirteen) χρόνια μετά. Αναμενόμενο. Όποτε φτάσει στα «θκυό στενά» η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ… φταίει ο Χριστόφιας!

Και όπως η Σάσα στο «Ντόλτσε Βίτα» ήταν καλλιεργημένη με το κύμα… της Γαρμπή και όχι του ανέμου του Γαρμπή, όπως θάθελε ο Καββαδίας, έτσι και εδώ, όποιος θέλει μπορεί να εκδίδει περιβαλλοντικές απόψεις.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.