Οι Ευρωβουλευτές της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς καταψήφισαν σήμερα την έκθεση για την δημιουργία του ευρωπαϊκού προγράμματος βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, και κατέθεσαν την δική της πρόταση για το πώς πρέπει να αξιοποιηθεί το κονδύλι που δόθηκε.

«Δυστυχώς η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υπερψήφισε σήμερα την έκθεση για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ένωσης. Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς είναι κάθετα εναντίον στην όποια προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί η στρατιωτική βιομηχανία από τα κονδύλια της ΕΕ και γι’ αυτό καταψηφίσαμε την έκθεση». Αυτά υπογράμμισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, μετά την λήξη της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ΙΤΡΕ) .

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής της εν λόγω έκθεση και συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην Επιτροπή ΙΤΡΕ, ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η πρόταση που προωθείται θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς. Όπως εξήγησε, αντί να γίνονται επενδύσεις στην στρατιωτική βιομηχανία πρέπει προωθηθεί η ειρήνη, η επαναβιομηχανοποίηση, η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, η αποστρατιωτικοποίηση, ο τερματισμό των ξένων επεμβάσεων και διάλυση του ΝΑΤΟ. Εξίσου σημαντικό για εμάς, τόνισε, είναι το να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία με δημόσιες επενδύσεις και να προωθηθεί η έρευνα για εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας.

Η εν λόγω έκθεση προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και ενισχύει τις επενδύσεις στην στρατιωτική έρευνα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό παρόλο που το άρθρου 41 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ αναφέρει ξεκάθαρα πως “οι δαπάνες που προκύπτουν από επιχειρήσεις που έχουν στρατιωτικές ή αμυντικές συνέπειες δεν πρέπει να χρεώνονται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.” Εν τούτοις η έκθεση για την αμυντική βιομηχανία θέτει το πλαίσιο για να επενδυθούν δημόσια κονδύλια στις βιομηχανίες όπλων αντί να αξιοποιηθούν για την στήριξη της επαναβιομηχανοποίησης, για την δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την στήριξη των ΜμΕ.

Σημειώνεται πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα θέσει το θέμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα δώσει μάχη ώστε να μην δοθεί εντολή για έναρξη των διαπραγματεύσεων για προώθηση της πρότασης.