Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4

Με αφετηρία το Γιβραλτάρ, διασχίζει όλη σχεδόν τη δυτική Ευρώπη και μέσα από την περιοχή των Βαλκανίων κατεβαίνει στην Ελλάδα κι από την Κρήτη καταλήγει στην Κύπρο…

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη και πιο ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη φυσική διαδρομή, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των οργανωμένων ορειβατών και γενικότερα όσων ασχολούνται με την πεζοπορία.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, που καλύπτει μια σειρά από χώρες της Ευρώπης και καταλήγει στην Κύπρο, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους Κύπριους φυσιολάτρες και ειδικότερα τους φίλους της πεζοπορίας, όπως επισημαίνουν λειτουργοί του Τμήματος Δασών και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ενώ αποτελεί και σημαντικό ελκυστικό προορισμό για τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν τις ωραιότερες από τις πιο μαγευτικές φυσικές ομορφιές της Κύπρου συνδυάζοντας και τη γνωριμία τους με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Οι λάτρεις αυτού του είδους των ταξιδιών και περιπλανήσεων, όπως επισημαίνεται, επιλέγουν να κάνουν κάθε χρόνο τις διακοπές τους, ανεξαρτήτως εποχής, σε μια από τις χώρες που περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, θέλοντας να έχουν γνώση των ιδιαιτεροτήτων που προσφέρει η κάθε περίπτωση. Και πρόκειται πραγματικά για εμπειρίες μοναδικές, αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορετικότητα στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο που χαρακτηρίζει την κάθε περιοχή μέσα από την οποία διέρχεται το Ε4 της κάθε χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 αρχίζει από το Γιβραλτάρ, περνά από την Ισπανία κι αφού «πηδά» απέναντι στη Γαλλία, συνεχίζει την πορεία του σε Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Βουλγαρία. Από εκεί ακολουθεί νότια διαδρομή διασχίζοντας την Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη. Η επέκτασή του στην Κύπρο έγινε μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης προς τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ορειβασίας ο οποίος έχει και την ευθύνη του συντονισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μονοπατιών μεγάλου μήκους. Βασικοί εταίροι του προγράμματος επέκτασης του Μονοπατιού στην Κύπρο είναι το Τμήμα Δασών και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού.

Αφετηρία του κυπριακού τμήματος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού που καλύπτει περίπου 540 χιλιόμετρα, είναι η περιοχή του αεροδρομίου της Λάρνακας. Οι περιπατητές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν διάφορες διαδρομές, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και περιλαμβάνουν τόσο πεδινές όσο και ορεινές εκτάσεις, απομακρυσμένες από «σημεία ζωής» αλλά και διερχόμενες μέσα από κατοικημένες περιοχές, στις οποίες υπάρχει και υποδομή σε αγροτουριστικά καταλύματα και άλλες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναμφίβολα οι διαδρομές που καλύπτουν τον ορεινό όγκο του Τροόδους, το μοναδικής ομορφιάς Δάσος της Πάφου και βέβαια τον ακριτικό Ακάμα, όπου η φύση δένει αρμονικά με την ιστορία και τον πολιτισμό και βέβαια με τους ανθρώπους της κάθε περιοχής.

Στα βήματα της Θεάς του έρωτα…

Για τους λάτρεις του είδους, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και πιο ελκυστικές διαδρομές που περιλαμβάνει το Ε4 της Κύπρου, είναι και εκείνη που εκτείνεται στο βορειοδυτικότερο άκρο του νησιού και αφορά το κυκλικό Μονοπάτι «Αδωνης» το οποίο σε συνδυασμό και με το Μονοπάτι «Αφροδίτη», προσφέρει στο λάτρη της πεζοπορίας μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία της Κύπρου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σ’ αυτά τα ακριτικά μέρη έκαναν τον περίπατό τους οι μυθικοί εραστές… Κάπου σ’ αυτά τα μονοπάτια, με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, η Θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η αφρογεννημένη Αφροδίτη της Κύπρου συναντούσε τον αγαπημένο της Αδωνη…

Πρόκειται για Μονοπάτια υψηλού βαθμού δυσκολίας, με διαδρομή συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων, η οποία μπορεί να καλυφθεί σε διάστημα 7 περίπου ωρών. Χαρακτηρίζεται από αρκετά απότομες ανηφόρες αλλά και κατηφόρες, ανώμαλα, ολισθηρά και απόκρημνα σημεία.
Ωστόσο, η θέα που απολαμβάνει ο περιπατητής, τόσο προς τον Κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς όσο και προς το Ακρωτήρι Αρναούτης (το τελευταίο άκρο του Ακάμα) αλλά και το Δάσος της Πάφου, αποζημιώνουν με το παραπάνω την όποια κούραση και ταλαιπωρία. Αλλωστε το μυστήριο της συνεχούς εξερεύνησης και η επαφή με τη σπάνια χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής, προσδίδουν ακόμα και στο πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής, μια ξεχωριστή απόλαυση.

Από τα Λουτρά στη Φοντάνα Αμορόζα

Το Μονοπάτι «Αδωνης» έχει την αφετηρία του σε απόσταση 400 περίπου μέτρων από τα Λουτρά της Αφροδίτης, ακολουθεί δυτική πορεία και σε κάποιο σημείο κινείται βόρεια όπου συναντάται με το Μονοπάτι «Αφροδίτη», το οποίο ξεκινά ακριβώς από τα Λουτρά και εκτείνεται παράλληλα με τη θάλασσα. Τα Λουτρά της Αφροδίτης, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά αξιοθέατα της Κύπρου. Πρόκειται για ένα σπηλαιώδη χώρο που το άνοιγμά του καταλήγει σε λίμνη με διάμετρο πέντε περίπου μέτρων, περιτριγυρισμένη με πυκνή τοπική βλάστηση.

Στο πάνω μέρος του σπηλαίου έχουν σχηματιστεί με το πέρασμα των αιώνων μικροί σταλακτίτες από τους οποίους πέφτουν συνεχώς δροσερά νερά. Ετσι, παρά τις συχνές ανομβρίες που υπάρχουν στην Κύπρο, η λίμνη διατηρείται πάντα ζωντανή.

Ο χώρος είναι πραγματικά μαγευτικός και δέχεται καθημερινά εκατοντάδες ξένους επισκέπτες, οι οποίοι τα καλοκαίρια δεν διστάζουν να βουτήξουν στα δροσερά νερά της λίμνης, παίρνοντας λίγο από τον ερωτισμό που αναδύει ο χώρος της Θεάς.

Σε όλη την πορεία οι πεζοπόροι, εκτός από τα σημεία καταπληκτικής θέας προς τη θάλασσα του Κόλπου της Χρυσοχούς με τα μικρά νησάκια που κατοικούνται μόνο από αγριοπούλια και ερπετά, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα σχεδόν τα είδη χλωρίδας της περιοχή του Ακάμα που συνθέτουν ένα ζωντανό μωσαϊκό της κυπριακής φύσης.

Αυτή την εποχή που αρχίζει η θερμοκρασία να ανεβαίνει ξυπνούν από το χειμερινό λήθαργό τους και τα φίδια, οι οχιές αλλά και ο κουρκουτάς που, τρομαγμένος στη θέα των ανθρώπων, τρέχει με την εκπληκτική ταχύτητά του αναζητώντας καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές ή στους πέτρινους τοίχους.

Στο άκρο της Χερσονήσου του Ακάμα βρίσκεται η «Πηγή του έρωτα» ή «Βρύση των ερώτων», η γνωστή πιο πολύ σαν «Φοντάνα Αμορόζα». Πρόκειται για κολπίσκο με μια μικρή πηγή, η οποία τροφοδότησε πολλούς θρύλους και παραδόσεις γύρω από τους ερωτευμένους και γενικότερα τον έρωτα.

Ενας από τους πολλούς μύθους γύρω από τη Φοντάνα Αμορόζα θέλει την Αφροδίτη να φέρνει σ’ αυτή την πηγή κάθε νέο εραστή της και να τον ξελογιάζει με τα ερωτικά θέλγητρά της, μακριά από τα μάτια των ανθρώπων. Ο μύθος θέλει ακόμα τους ανθρώπους να ερωτεύονται κάθε φορά που πίνουν από το νερό της πηγής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy