Για το «Ενα Αλμπουμ Ιστορίες» με καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων

Ο Αντώνης Γεωργίου είναι ο ένας από τους 12 νικητές του φετινού Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας, για το βιβλίο του «Ενα Αλμπουμ Ιστορίες». Το μυθιστόρημα αυτό απέσπασε και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ μέρος του έχει δραματοποιηθεί και θα ανέβει στο σανίδι τον ερχόμενο Μάιο.

Το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUPL) καθιερώθηκε το 2009 και απονέμεται για 8η φορά φέτος. Απονέμεται κάθε χρόνο σε 12 πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και αποσκοπεί στην προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας καθώς και την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας σε διασυνοριακό επίπεδο. O διαγωνισμός EUPL συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), στις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

Οι 12 νικητές για το 2016 θα παραλάβουν το βραβείο τους από τον κ. Tibor Navracsics, Επίτροπο αρμόδιο για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό στα πλαίσια ειδικής τελετής στο Concert Noble των Βρυξελλών στις 31 Μαΐου 2016.

Οι 12 νικητές είναι: Christophe Van Gerrewey (Βέλγιο), Tanja Stupar-Trifunovi (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Benedict Wells (Γερμανία), Bjοrn Rasmussen (Δανία), Paavo Matsin (Εσθονία), Jes FAs Carrasco (Ισπανία), Αντώνης Γεωργίου (Κύπρος), Gast Groeber (Λουξεμβούργο), Nenad Joldeski (πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), Claudiu M. Florian (Ρουμανία), Jasmin Β. Frelih (Σλοβενία), Selja Ahava (Φινλανδία).

Ο Αντώνης Γεωργίου είναι ο τρίτος Κύπριος που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο μετά τη Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη (2010) και τον Αιμίλιο Σολωμού (2013).

Ο Αντώνης Γεωργίου

Ο Αντώνης Γεωργίου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969, σπούδασε νομικά στη Μόσχα και έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις θεατρικές σπουδές και ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων και θεατρικών έργων.

Εχει εκδώσει: «Πανσέληνος παρά μία» (ποιήματα, Γαβριηλίδης 2006), «Γλυκιά bloody life» (διηγήματα, Το Ροδακιό 2006), το οποίο τιμήθηκε στην Κύπρο με το Κρατικό βραβείο Διηγήματος 2006. Το θεατρικό του έργο «Αγαπημένο μου πλυντήριο» ανέβηκε από την Πειραματική Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τον Γενάρη του 2007 και βραβεύτηκε το 2008 με το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ στην κατηγορία Θεατρικής Συγγραφής. Αλλα θεατρικά του έργα είναι: «Η νόσος», «Ο κήπος μας», «La Belote» και «Ημουν η Λυσιστράτη». Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του πολιτιστικού «Ορίζοντα» της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας μας.

Το βιβλίο του «Ενα Αλμπουμ Ιστορίες» είναι μια συλλογή από πολλές ιστορίες που δημιουργούν μια μεγάλη, με 270 φωτογραφίες από οικογενειακά άλμπουμ και άλλες πηγές, με αποκόμματα από εφημερίδες και ιστορίες που έγιναν ή που πλάθει ο ανθρώπινος νους όμως μοιάζουν τόσο δικές – του συγγραφέα και εμάς. Είναι, ένα βιβλίο με δεκάδες καθημερινές ιστορίες απλών ανθρώπων στην κοινή ελληνική και στην κυπριακή διάλεκτο που μέσα από αυτές σκιαγραφείται η συλλογική ιστορία, αφού η ιστορία ενός τόπου είναι, ίσως, το σύνολο αυτών των ιδιωτικών ιστοριών.