Τρεις συνεντεύξεις Τύπου διοργανώνονται αύριο σε Γερμανία, Ουάσινγκτον και Λονδίνο με τους επιστήμονες να ανακοινώνουν σημαντικές ανακαλύψεις που σχετίζονται με τα βαρυτικά κύματα

Ταυτόχρονες ανακοινώσεις νέων, σημαντικών ανακαλύψεων στο πεδίο της αστρονομίας και της αστροφυσικής θα γίνουν το απόγευμα της Δευτέρας (στις 17.00 ώρα Ελλάδας) σε τρεις συνεντεύξεις Τύπου που θα πραγματοποιηθούν σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.

 

Το μόνο που έγινε γνωστό, είναι ότι οι ανακοινώσεις σχετίζονται με τα βαρυτικά κύματα και με κάποιο αστρονομικό φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

 
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από εκπροσώπους των ανιχνευτών LIGO (ΗΠΑ) και Virgo (Ευρώπη), καθώς και περίπου 70 αστεροσκοπείων από διάφορες χώρες.

 

Στην Ουάσιγκτον η συνέντευξη διοργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας από τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), ενώ στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική Εταιρεία επιστημών.

 

Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων προερχόμενων από μαύρες τρύπες είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και -μετά την επιβεβαίωσή της- είχε ανακοινωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2016.΄Εκτοτε ανιχνεύθηκαν άλλες τρεις φορές βαρυτικά κύματα.