Η Ευρώπη ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατασκευή της επόμενης γενιάς του πυραύλου της “Αριάν”, τον “Αριάν 6”. Οι ΗΠΑ θα κάνουν αύριο εκτόξευση της νέας τους φιλόδοξης διαστημικής κάψουλας “Ωρίων” (Orion), ενώ η Ιαπωνία μόλις εκτόξευσε στο διάστημα το σκάφος “Χαγιαμπούσα 2” με στόχο έναν μακρινό αστεροειδή.

Οι υπουργοί έρευνας και επιστήμης των 20 χωρών – μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενέκριναν χθες το βράδυ τη χρηματοδότηση της κατασκευής του πυραύλου “Αριάν 6”, ο οποίος θα διαδεχθεί τον σημερινό “Αριάν 5”, το καμάρι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής και ιδίως της γαλλικής, ο οποίος “πετά” από τα μέσα της δεκαετίας του `90. Ο νέος, χαμηλότερου κόστους, πύραυλος αναμένεται να είναι έτοιμος για εκτόξευση από τη γαλλική Γουιάνα το 2020. Η απόφαση αναμένεται να διασφαλίσει 16.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη Γαλλία και 35.000 στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός έρευνας.

Ο νέος “Αριάν” θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στη διεθνή διαστημική αγορά, κυρίως όσον αφορά τις εκτοξεύσεις εμπορικών, επιστημονικών, στρατιωτικών και άλλων δορυφόρων. Επίσης, εξασφαλίστηκαν κονδύλια 140 εκατ. ευρώ και για την ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars στον Αρη το 2018.

Η ώρα του Ωρίωνα ένα φιλόδοξο διαστημικό σκάφος της NASA, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στείλει αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα για πρώτη φορά μετά τις αποστολές “Απόλλων” στη Σελήνη στη δεκαετία του `60, θα εκτοξευτεί αύριο από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, κάνοντας την παρθενική δοκιμαστική πτήση του. Η -προς το παρόν μη επανδρωμένη- διαστημική κάψουλα Orion, θα ταξιδέψει στο διάστημα πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο “Δέλτα 4”. Θα φθάσει σε ύψος 5.800 χιλιομέτρων από τη Γη και μετά θα αφεθεί να διαπεράσει τη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα 32.000 χλμ. την ώρα. Η πτήση -αν όλα πάνε καλά- θα διαρκέσει 4,5 ώρες και θα ελέγξει πρωτίστως αν δουλεύουν σωστά οι “ασπίδες” θερμότητας της κάψουλας, καθώς θα πρέπει να αντέξει θερμοκρασίες έως 2.200 βαθμών Κελσίου κατά την επιστροφή της στη Γη. Σε τέσσερα χρόνια, θα γίνει μια δεύτερη εκτόξευση της κάψουλας, επίσης μη επανδρωμένης, που θα τεθεί σε δοκιμαστική τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ώσπου τελικά η τρίτη πτήση της κάψουλας το 2021 θα περιλαμβάνει και αστροναύτες. Ο τελικός στόχος είναι η κάψουλα Orion να ταξιδέψει στον Αρη ή σε κάποιον μεγάλο αστεροειδή, πάνω σε ένα μεγάλο πύραυλο SLS (Space Launch System), που βρίσκεται υπό κατασκευή και δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2017.

Τέλος, η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης του Διαστήματος (JAXA) εκτόξευσε σήμερα τα χαράματα το διαστημικό σκάφος “Χαγιαμπούσα 2”, με αποστολή, μετά από ένα μακρινό ταξίδι πολλών ετών, να φθάσει στον αστεροειδή “1999 JU3”. Εκεί, αν όλα πάνε καλά, θα του ανοίξει μια τρύπα με εκρηκτικά, θα συλλέξει δείγματα και θα τα επιστρέψει στη Γη κάποια στιγμή πριν το 2030. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αποστολή μακράς πνοής, που ορισμένοι δεν θα ζουν έως τότε για να δουν τα αποτελέσματά της.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)