Ευρωβουλευτές και βουλευτές της Αριστεράς καλούν για φιλολαϊκές πολιτικές

Ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ και βουλευτές κομμάτων εθνικών κοινοβουλίων που ανήκουν στην Ομάδα και είναι μέλη των επιτροπών απασχόλησης, οικονομικών και προϋπολογισμού των κοινοβουλίων τους ή του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχαν στις 16-17 Φεβρουαρίου 2016 στη Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016. Στα πλαίσια συνάντησης της ΕΕΑ/ΒΠΑ οι βουλευτές των αριστερών κομμάτων καταδίκασαν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής “είχαν καταστροφικές συνέπειες στις ζωές πολλών πολιτών της. Πυρήνας αυτών των πολιτικών ήταν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα οποία θεσμοθετούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιτίθενται στη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην ΕΕ αυξάνεται συνεχώς, συρρικνώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα, η ανεργία (και ιδιαίτερα η νεανική ανεργία) παραμένει σε ψηλά επίπεδα, και οι λαοί των κρατών-μελών υποβάλλονται στη φτώχια και τη στασιμότητα.”

 

Στη συνάντηση της ΕΕΑ/ΒΠΑ συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης -μέλος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα -αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μαζί με τους υπόλοιπους, κάλεσαν “σε μια διαδικασία ανατροπής όποιας προσπάθειας για εμβάθυνση οικονομικής εναρμόνισης στο παρόν πολιτικό πλαίσιο της ΕΕ, στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου και στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης.

Aυτούσια η διακήρυξη με όλους τους υπογράφοντες:

Διακήρυξη για τη Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016

Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ είχαν καταστροφικές συνέπειες στις ζωές πολλών πολιτών της. Πυρήνας αυτών των πολιτικών ήταν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα οποία θεσμοθετούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, επιτίθενται στη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην ΕΕ αυξάνεται συνεχώς, συρρικνώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα, η ανεργία (και ιδιαίτερα η νεανική ανεργία) παραμένει σε ψηλά επίπεδα, και οι λαοί των κρατών-μελών υποβάλλονται στη φτώχια και τη στασιμότητα.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε σε μια διαδικασία ανατροπής όποιας προσπάθειας για εμβάθυνση οικονομικής εναρμόνισης στο παρόν πολιτικό πλαίσιο της ΕΕ, στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου και στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης, ουτώς ώστε να προχωρήσουμε προς πολιτικές που προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα. Οι εναλλακτικές που εναντιώνονται στις παρούσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν το τεράστιο βάρος που επιβάλλεται στους ώμους των λαών. Πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση μέσω πραγματικών δημόσιων επενδύσεων, ψηλότερων μισθών, να ισχυροποιηθεί η διαπραγμάτευση μισθών και συλλογική διαπραγμάτευση, να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, και να προωθηθεί κλιμακωτή φορολόγησης. Η δημοκρατία θα πρέπει να ενδυναμωθεί μέσω της αναβάθμισης του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επίσης μέσω  μεγαλύτερης λογοδοσίας, διαφάνειας και εποπτείας των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να αδράξουν την ευκαιρία της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 και να δεσμευτούν επιτέλους σε πολιτικές πραγματικής σύγκλισης, βασισμένες σε κοινωνική ανάπτυξη και προώθηση των προοπτικών κάθε χώρας, δημιουργία θέσεων εργασίας, βιώσιμη χρήση των φυσικών πηγών και προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή. Καλούμε για πολιτικές που θα δίνουν προσοχή στις αναπτυξιακές ανάγκες του κάθε κράτους μέλους και που θα μειώνουν το αναπτυξιακό χάσμα ανάμεσα στα κράτη μέλη, και που θα δίνουν προσοχή στις υπάρχουσες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Καλωσορίζουμε την αυξανόμενη αντίσταση απο όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στα προγράμματα λιτότητας , ιδιαίτερα από εκείνες τις χώρες που υπέφεραν από προγράμματα αναπροσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, και Πορτογαλία), καλώντας τη συνέχιση του κοινού αγώνα ενάντια σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και σε ένα προοδευτικό αναπτυξιακό σχέδιο για όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Εμείς, οι υπογράφοντες, οι οποίοι συμμετείχαμε στη Διάσκεψη για το οικονομικό εξάμηνο 2016 καλούμε σήμερα στις 16 Φεβρουαρίου 2016 για ενα σύνολο νέων φιλολαϊκών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το ισχύον πλαίσιο, τη δομή και προτεραιότητες του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Μέλη Εθνικών Κοινοβουλίων:

  • Σκεύη Κουκουμά Κούτρα (ΑΚΕΛ, Κύπρος)
  • Άρτουρ (Τουρ) Ελσίνκα (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ολλανδία)
  • Μπάστιαν Βαν Απελντοορν (Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ολλανδία)
  • Ιζαμπέλ Πιρές (Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία)
  • Αλμπέρτο Μορέδο Σολέζ (Ποδέμος, Ισπανία)
  • Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)

Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Γκάμπι Τσίμερ (Η Αριστερά, Γερμανία)
  • Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ, Κύπρος)
  • Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Μαρίσα Ματίας (Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία)
  • Κορνέλια Έρνστ (Η Αριστερά, Γερμανία)
  • Τάνια Γκονζάλες Πένας (Ποδέμος, Ισπανία)
  • Παλόμα Λόπες Μπερμέχο (Ενωμένη Αριστερά, Ισπανία)
  • Λία Νι Ριάντα (Σίν Φέιν, Ιρλανδία)
  • Φάμπιο ντε Μάσι (Η Αριστερά, Γερμανία)
  • Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
  • Γιούνους Ομαριέ (Μέτωπο της Αριστεράς, Γαλλία)
  • Γίρι Μαστάλκα (Κομμουνιστικό Κόμμα Βοϊμίας και Μοραβίας, Τσεχία)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy