Εξαγγελία χωρίς πλάνο το «test to stay»

Αποδείχτηκε ότι αν προηγείτο διαβούλευση θα λύνονταν πολλές απορίες 

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Δύο βασικά συμπεράσματα σε σχέση με το «test to stay» εξάγονται από τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε εκτάκτως χθες για τη λειτουργία των σχολείων και τα πιθανά προβλήματα που προκύπτουν μετά την κορύφωση της πανδημίας COVID-19.

Το πρώτο είναι πως η εξαγγελία για εφαρμογή του μέτρου στα σχολεία έγινε χωρίς να υπάρχει το πλάνο εφαρμογής του και το δεύτερο πως αν προηγείτο σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, πολλές από τις απορίες θα είχαν λυθεί.

Ο Υπουργός Παιδείας στην αρχική του τοποθέτηση παραδέχτηκε πως πριν το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε υπάρξει οποιαδήποτε διευθέτηση για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Οποιαδήποτε ενέργεια έγινε μετά την εξαγγελία, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη. Μάλιστα, ο κ. Προδρόμου τόνισε πως «δεν βλέπει λόγο αντίδρασης».

Στη συνεδρία ξεκαθαρίστηκε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι προαιρετικό και τα τεστ θα διενεργούνται από κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για επιπρόσθετες κινητές μονάδες δειγματοληψίας, ενώ σε περίπτωση που δεν καλυφτούν οι ανάγκες, τότε το κενό θα καλυφτεί με κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες σταθερές μονάδες να ξεκινούν λειτουργία πριν το άνοιγμα των σχολείων. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για το μέτρο, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σημαντικό μέρος της συνεδρίας αναλώθηκε και στο θέμα της έλλειψης αντικαταστατών. Ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι από αυτούς που λείπουν, τα 2/3 καλύπτονται από αντικαταστάσεις και οι υπόλοιποι με εσωτερικές διευθετήσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σημείωσε ότι από την αρχή της χρονιάς έγιναν 4.000 αντικαταστάσεις, ενώ τώρα υπάρχουν περίπου 400 αντικαταστάτες σε όλες τις βαθμίδες. Παρ’ όλα αυτά σημείωσε πως δεν είναι δυνατό να καλυφτούν όλες οι ανάγκες, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει όση προθυμία θα ήθελαν. Πέραν των 400 αντικαταστατών, άλλες 250 θέσεις καλύφτηκαν από δασκάλους ολοήμερων και προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, κατήγγειλε «κενά και ελλείψεις» σε εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας πως «υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων». Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες λύσεις με τις αντικαταστάσεις «δεν είναι οι καλύτερες», ενώ σημείωσε ότι δάσκαλοι κάλυψαν τις αναπληρώσεις σε πολλαπλάσιο βαθμό. Τόνισαν δε πως οι θέσεις απορρίπτονται εξαιτίας του εργασιακού πλαισίου που προσφέρεται.

Ξεκαθάρισμα τη Δευτέρα

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας, του επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας και εκπαιδευτικών εταίρων, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, αλλά και να ξεκαθαρίσει πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου. Εξάλλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνο Σιλβέστρο, υπάρχει σκέψη όπως το μέτρο επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλους τομείς.

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.