Εξαγγελίες – πυροτεχνήματα στην ημερήσια διάταξη

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

 

Κανένας δεν μπορεί να αντιτεθεί σε έργα και δράσεις που γίνονται με επίκεντρο τον Πολιτισμό, ο οποίος αποδεικνύει συνεχώς τα τελευταία χρόνια ότι αποτελεί το φτωχό συγγενή στις προτεραιότητές μας ως κράτος αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό, μια πόλη με έντονη και σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και παράγωγη, κάθε πρωτοβουλία με επίκεντρο τον Πολιτισμό αποκτά επιπλέον αξία και βαρύτητα.

Ωστόσο η πρόσφατη νέα εξαγγελία (ανάμεσα στις τόσες που γίνονται τον τελευταίο καιρό) από τον δήμαρχο για δημιουργία «Στέγης Πολιτισμού» (στο δημοτικό χώρο όπου διοργανώνεται σήμερα Λαϊκή Αγορά, που απαλλοτριώθηκε από το δήμο για το ποσό των €2,1 εκ.), ακούγεται περισσότερο σαν ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα και μάλιστα πρόχειρα σχεδιασμένο, παρά σαν μια κίνηση με ουσιαστικό περιεχόμενο. Ας μην ξεχνούμε ότι απομένουν λίγοι μόνο μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο που είναι ορισμένες οι δημοτικές εκλογές και, όσο κι αν ακούγεται κάπως, η Λεμεσός έχει ήδη μπει σε προεκλογική περίοδο.

Κατά γενική εκτίμηση, μια ακόμα πολιτιστική στέγη φαντάζει σαν δώρον άδωρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Λεμεσό λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια αρκετές πολιτιστικές στέγες και μάλιστα δημοτικές (θεατρικές αίθουσες, χώροι εκδηλώσεων κ.λπ.) που όμως δεν αξιοποιούνται όπως και όσο θα έπρεπε, ενώ με κάποιο προγραμματισμό θα μπορούσαν να λειτουργούν προς όφελος και εξυπηρέτηση όλων των καλλιτεχνικών και γενικότερα πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Κατά συνέπεια, δικαιολογημένος ο σκεπτικισμός και η δυσπιστία που προκαλεί η συγκεκριμένη εξαγγελία, η οποία μάλιστα, σύμφωνα με την αναφορά του κ. Νικολαΐδη, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί, να αρχίσει δηλαδή η κατασκευή αυτής της «Στέγης Πολιτισμού», πριν το τέλος αυτού του χρόνου και με δαπάνη 2,2 εκ. ευρώ.

Στόχος αυτού του έργου, μας είπε ο δήμαρχος, είναι να λυθεί το πρόβλημα της στέγης για αρκετούς πολιτιστικούς φορείς και ομάδες της πόλης, αλλά και να εξασφαλιστούν χώροι όπου θα μπορεί να εκτίθενται αρχεία και συλλογές που δωρίζονται στο δήμο. Επιπλέον, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες στην εξεύρεση χώρων για να δημιουργούν.

Μια εύηχη πλην κενή επί της ουσίας εξαγγελία, αφού, εκτός των άλλων, δεν προηγήθηκε κάποια μελέτη, μια έρευνα σε συνεργασία με τους ίδιους τους δημιουργούς και γενικότερα τους φορείς της πολιτιστικής δράσης, για τις κτιριολογικές και άλλες ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να στηριχθεί και να προαχθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η πολιτιστική δράση και οι δημιουργοί της πόλης. Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλεται κάτι και να λέγεται ότι οι διαβουλεύσεις θα ακολουθήσουν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.