Εξαγγέλθηκε αλλά δεν τέθηκε ακόμα σε εφαρμογή το σχέδιο αναδόμησης των 43 πολυκατοικιών

Φωτογραφία αρχείου

Εξαγγέλθηκε ότι θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου, αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμο το σχέδιο

Δεν έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια ώστε να καταρτιστεί ο κατάλογος των ειδικών (αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί)

Εντός Ιουνίου αναμένεται ο καταρτισμός του καταλόγου με τους «διαχειριστές έργων»

Στις 30 Μαΐου ο υπουργός θα βρεθεί στην Επ. Εσωτερικών για να συζητηθούν τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις

ΑΚΕΛ: Να εμπλακεί ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών στην αναδόμηση πολυκατοικιών
Νέα και αναθεωρημένα σχέδια στήριξης από τον ΚΦΙΚΒ

 

Του

Γιάννη Κακαρή

Έχουν περάσει 21 μέρες από τότε που θα έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο αναδόμησης των προσφυγικών πολυκατοικιών, αλλά ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικές παράμετροι. Ως εκ τούτου, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για οποιαδήποτε από τις 43 πολυκατοικίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε εξαγγείλει από τις αρχές Απριλίου την έναρξη του προγράμματος «ΚτίΖΩ» και προχώρησε σε δημόσια παρουσίαση αναφέροντας ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Μαΐου. Όπως είχε αναφέρει, θα γινόταν ξανά έλεγχος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι 43 πολυκατοικίες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη επισκευάσιμες», για να διαφανεί εκ νέου κατά πόσον είναι επικίνδυνες ή απλώς είναι ασύμφορες να επιδιορθωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα αναμένεται να κατατεθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας στο Υπουργείο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μελετητών στους οποίους οι κάτοικοι των πολυκατοικιών θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, ώστε να περιληφθούν στον συγκεκριμένο κατάλογο, το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΕΤΕΚ δεν έχουν ακόμα καταλήξει στα κριτήρια και τους όρους. Επίσης, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι ενδιαφερόμενοι για τις αρμοδιότητες και το ρόλο τους. Έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις και αναμένεται ότι τα κριτήρια αυτά θα είναι έτοιμα εντός Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, μέσα από τις επιτόπου επισκέψεις και τις παρουσιάσεις του προγράμματος που πραγματοποιεί το Τμήμα Πολεοδομίας προκύπτουν διάφορα ζητήματα που χρειάζεται να τύχουν αντιμετώπισης. Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν πολύ σημαντικό σχεδιασμό, ο οποίος θα δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι προσφυγικές πολυκατοικίες, αλλά εξαγγέλθηκε χωρίς να είναι έτοιμο.

Ο υπουργός στην Επ. Προσφύγων για τα προβλήματα

Σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ πήγε σε όλες τις πολυκατοικίες και είδε τον κόσμο. Κατέθεσε προτάσεις στον υπουργό, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν και είναι έτοιμο να καταθέσει και άλλες προτάσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Πρόσθεσε ότι δεδομένης της θέλησης που υπέδειξε ο υπουργός, «αισιοδοξούμε ότι στη βάση του ορθολογισμού θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα». Γι’ αυτό έχει κληθεί στις 30 Μαΐου να παραστεί στην Επιτροπή Προσφύγων προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις επίλυσής τους.

Το ΑΚΕΛ ζητά εμπλοκή του ΚΦΙΚΒ

Το ΑΚΕΛ συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, καθώς και για ευρύτερη αντιμετώπιση προσφυγικών προβλημάτων. Γι’ αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) και την Υπηρεσία Μέριμνας Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.

Στη συνάντηση μαζί με τον ΚΦΙΚΒ η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ σημείωσε αρχικά την αναγνώρισή της στη δουλειά που γίνεται στον οργανισμό και την προσήλωση που έχει το Συμβούλιο και οι λειτουργοί στο στόχο της ίσης κατανομής των βαρών από την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Σημειώθηκε ότι έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό το πλήρωμα του χρόνου για τη δημιουργία ενός σχεδίου αποζημίωσης της απώλειας χρήσης. Με δεδομένο μάλιστα ότι η απόφαση της Βουλής για την επιβολή τέλους 0,4% επί των πωλήσεων ακίνητης περιουσίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση στην οποία θα κτιστεί στη συνέχεια ένα τέτοιο σχέδιο.

Επίσης, το κόμμα πρότεινε όπως ο Κεντρικός Φορέας διαβουλευθεί με το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα εμπλοκής τους στο νέο σχέδιο αναδόμησης, το οποίο έχει ανακοινωθεί.

Ακόμη το ΑΚΕΛ εξέφρασε την ικανοποίησή του αναφορικά με τις προτάσεις του Οργανισμού για τη λειτουργία μιας σειράς νέων σχεδίων που ενσωματώνουν τις σύγχρονες ανάγκες των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών.

Νέα σχέδια και κριτήρια που θα ενισχύσουν τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Τα σχέδια εγκρίθηκαν προκαταρκτικά από το Υπουργείο Οικονομικών και ο Φορέας έχει ήδη ετοιμάσει τους κανονισμούς με τις τροποποιήσεις. Ωστόσο, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή αναμένεται να περάσει αρκετό διάστημα, πιθανόν χρόνια. Θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Υπουργείο Οικονομικών, έστω και τυπικά και ακολούθως να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ώστε να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα δύο νέα σχέδια του ΚΦΙΚΒ θα αφορούν την «Ανακαίνιση Κουζίνας μαζί με την Αγορά Οικιακών Συσκευών» και την «Ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες».

• Το σχέδιο «Ανακαίνιση Κουζίνας μαζί με την Αγορά Οικιακών Συσκευών» αφορά τη δανειοδότηση για κύρια κατοικία ανεξαρτήτως αν ο αιτητής είναι παντρεμένος ή όχι. Τα ποσά που θα παραχωρούνται με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ θα μπορούν να ανέλθουν μέχρι €10.000 και επιλέξιμες κατοικίες είναι αυτές που έχουν ηλικία πέραν των 10 ετών.

• Το σχέδιο δανειοδότησης για «Ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες» θα καλύπτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και τη μόνωση οροφής για την ιδιόκτητη κατοικία που χρησιμοποιείται για μόνιμη διαμονή. Τα ποσά που θα παραχωρούνται με κεφάλαια του Κεντρικού Φορέα θα μπορούν να ανέλθουν μέχρι €15.000. Μέχρι €5.000 για φωτοβολταϊκά και μέχρι €10.000 για Μόνωση Οροφής με ανώτατη τιμή κάλυψης €50 ανά τετραγωνικό μέτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ.

Επίσης, το σχέδιο δανειοδότησης για «Επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων» τροποποιείται σημαντικά, με τη νέα ονομασία να αλλάζει σε «Επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιχειρηματιών». Με αυτόν τον τρόπο δεν θα το δικαιούνται μόνο όσοι κατέχουν πτυχίο (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά όλοι όσοι έχουν απολυτήριο Λυκείου. Δικαιούχοι θα είναι νέοι μέχρι 40 ετών, οι οποίοι πρόκειται να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση ή έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία της μέχρι και 5 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης και είναι τουλάχιστον κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου. Τα ποσά δανείων θα μπορούν να ανέλθουν μέχρι €25.000 με 2 χρόνια περίοδο χάριτος και μέχρι 10 χρόνια περίοδο αποπληρωμής. Η παραχώρηση δανείου θα αφορά την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και την κάλυψη του κόστους των αναγκαίων εργασιών διαμόρφωσης χώρου.

Άλλη σημαντική τροποποίηση είναι αυτή που θα επέλθει στο Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίων για νέα Στεγαστικά Δάνεια. Η επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι €400.000 θα αυξηθεί από €130.000 σε €200.000 και η περίοδος επιδότησης από 20 χρόνια σε 30 χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy