Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο ΤΑΕΠ Πάφου

Του Βαλεντίνου Φακοντή*

Η υποστελέχωση του Τµήµατος Ατυχηµάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στο Γενικό Νοσοκοµείο Πάφου ταλαιπωρεί εκατοντάδες ασθενείς στην πόλη και επαρχία Πάφου, οι οποίοι αναµένουν για ώρες προκειµένου να εξυπηρετηθούν.

Παρά τις φιλότιµες προσπάθειες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, η κατάσταση είναι τραγική. Τα εξεταστήρια του ΤΑΕΠ δεν είναι αρκετά, µε αποτέλεσµα ασθενείς να εξετάζονται σε φορεία στους διαδρόµους, ενώ δεκάδες άλλοι βρίσκονται για ώρες ολόκληρες στον προθάλαµο µέχρι να έρθει η σειρά τους για εξέταση από τον επί καθήκοντι ιατρό.

Για ένα χρόνο ενώ στο ΤΑΕΠ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 12 γιατροί, είναι µόνο 8 και µαζί µε την υπεύθυνη του τµήµατος 9. Αυτό σηµαίνει ότι σε πολλές βάρδιες και ιδιαίτερα τις νυχτερινές παραµένει σε υπηρεσία µόνο 1 γιατρός! Υποστελεχωµένο είναι το ΤΑΕΠ και σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς διαθέτει 27 νοσηλευτές αντί 35, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται προβλήµατα λειτουργικότητας και ασφάλειας τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, που προειδοποιεί ότι τα συνεχιζόµενα προβλήµατα «αφήνουν ασθενείς και ιατρούς εκτεθειµένους και επιφέρουν βλάβη στην εικόνα των δηµοσίων νοσηλευτηρίων».

Θα πρέπει άµεσα το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ να λάβουν τα απαιτούµενα µέτρα για επαρκή στελέχωση του ΤΑΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών της πόλης και επαρχίας Πάφου, προτού θρηνήσουµε θύµατα. Και βεβαίως, όπως και στα άλλα ΤΑΕΠ που διαδραµατίζουν έναν κρίσιµο ρόλο στη λειτουργία κάθε νοσηλευτηρίου, χρειάζεται επέκταση και σωστή διαχείριση των κλινών αλλά και καλύτερη οργάνωση, έλεγχος και εφαρµογή των πρωτοκόλλων.

Επιβάλλεται, επίσης, το αρµόδιο υπουργείο να προβεί άµεσα στις απαιτούµενες ενέργειες, ώστε η Νεφρολογική Κλινική του Νοσοκοµείου Πάφου, η οποία αναµένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2023, να είναι επαρκώς στελεχωµένη µε νοσηλευτικό και ωροµίσθιο προσωπικό.

Τέλος, οφείλουµε να τονίσουµε για άλλη µια φορά τη µεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε για δηµιουργία Ογκολογικού, Αιµατολογικού και Θαλασσαιµικού Θαλάµου στον 2ο όροφο του νέου κτιρίου του Γενικού Νοσοκοµείου, ο οποίος βρίσκεται υπό ανέγερση.

Η Πάφος χρειάζεται ένα νοσοκοµείο που να εξυπηρετεί επαρκώς τους ασθενείς της πόλης και επαρχίας. Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας είναι ένα βασικό δικαίωµα που το κράτος οφείλει να διασφαλίσει για όλους.

Ως ΑΚΕΛ, καλούµε για άλλη µια φορά τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΟΚΥπΥ να λάβουν τα δέοντα µέτρα για επίλυση των προβληµάτων που παρουσιάζονται στο Γενικό Νοσοκοµείο της Πάφου, και πρώτα και κύρια για επαρκή στελέχωσή του µε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

* Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy