Εξακολουθούν να μην επιλύονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι του πολέμου του 1974 από το κράτος.

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Γιώργος Γρουτίδης επανέλαβε τις καταγγελίες των αναπήρων πολέμου, εγείροντας ως κύριο θέμα την έλλειψη σεβασμού από το κράτος.

Όπως ανέφερε, η επιτροπή ανακουφίσεως παθόντων δεν είναι αποτελεσματική και ως εκ τούτου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Αναφέρθηκε σε περίπτωση ανάπηρου πολέμου με προσθετικό μέρος της γνάθου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια περιμένει από τον γιατρό του να του πει που πρέπει να πάει για θεραπεία.

Άλλοι όπως είπε προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού στους γιατρούς στους στο εξωτερικό και ο ιατρός αρνείται αφού όπως τους απαντούν ο γιατρός είναι απλήρωτος.

Ο Χαράλαμπος Μεταξάς, ανάπηρος πολέμου είπε ότι σε ηλικία 58 ετών αναγκάστηκε να αφυπηρετήσει πρόωρα για λόγους αξιοπρέπειας, αφού δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του στον βαθμό που θα ήθελε.

Όπως είπε το δώρο που παίρνουμε για αυτό είναι η ποινή της πρόωρης σύνταξης αφού αφαιρείται ένα ποσοστό 8-12 % αναλόγως της ηλικίας.

Οι βουλευτές της επιτροπής ζήτησαν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου, τονίζοντας ότι η επιτροπή ανακουφίσεως παθόντων πρέπει να συνεδριάζει πιο συχνά.

Παράλληλα σημείωσαν ότι η συγκρότηση του ιατροσυμβουλίου για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.