Εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο τα δύο τυφλά παιδιά λόγω συνοδών

Η ΠΟΤ προανήγγειλε νέες, μαζικότερες και δυναμικότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με «στόχο την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης των παιδιών με αναπηρίες» 

 

Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Σχολικής Εφορείας ότι θα δοθεί λύση μέσω διαβούλευσης στο πρόβλημα που προέκυψε με δύο τυφλά παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω αναστάτωσης που έφερε η αλλαγή των συνοδών τους, «οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να αρνούνται προκλητικά να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των παιδιών στα σχολεία τους», όπως ενημερώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών με ανακοίνωσή της. Αντίθετα, προσθέτει, «με μεθόδους εκβιασμού και εκφοβισμού επιχειρούν να υποχρεώσουν τα παιδιά να αποδεχτούν συνοδούς, με τους οποίους δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, ούτε και θα εξυπηρετούνται στην πράξη, θεωρώντας ότι μοναδική λύση αποτελεί η από μέρους τους αποδοχή των προειλημμένων αποφάσεων των εκπροσώπων των Σχολικών Εφορειών».

Σημειώνει, μάλιστα, ότι η συμβιβαστική λύση που προτάθηκε στον πατέρα και έγινε αποδεχτή δεν τηρείται στην ολότητά της από την Εφορεία. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι συμφωνήθηκε να τοποθετηθεί για υπηρεσία στο ένα παιδί, τον 11χρονο γιο του, «η μια συνοδός που θέλει να τους επιβάλει η Σχολική Εφορεία Λατσιών, ενώ ταυτόχρονα το Υπουργείο θα ενέκρινε την πρόσληψη συνοδού σε θέση που εκκρεμεί για το νηπιαγωγείο στα Λατσιά, ώστε να τοποθετηθεί στη θέση σχολικής συνοδού για τη 14χρονη τυφλή μαθήτρια μία από τις δύο κατάλληλες συνοδούς που εισηγούνται οι γονείς». Παρά ταύτα, «η Σχολική Εφορεία λαμβάνει υπόψη μόνο το πρώτο μέρος τη συγκατάθεσης του γονέα και με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, που προσβάλλει τον πατέρα και την Οργάνωσή του, προχωρούν μονομερώς στη δημιουργία τετελεσμένων τοποθέτησης και των δύο συνοδών που παρά την αντίθετη γνώμη τους, προεπιλέγηκαν για τοποθέτηση στα δύο τυφλά παιδιά».

Υπογραμμίζει ότι «με τις ενέργειές τους αυτές περιφρονούνται οι εκθέσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και παράλληλα «δηλητηριάζουν τις σχέσεις των εμπλεκομένων και δεν δημιουργούν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης».

Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αναφέρει ότι οι πολιτικές πρόσληψης και τοποθέτησης συνοδών στερούνται νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από άτομα «που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συντήρηση καλών σχέσεων με την τοπική κοινότητα», προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται «χωρίς να λαμβάνουν ούτε στο ελάχιστο υπόψιν τα συμφέροντα των παιδιών με αναπηρίες».

Καταλήγοντας, η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι προχωρεί στην υποβολή παραπόνου προς όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Ελεγκτή, «με αίτημα την παρέμβασή τους ώστε ο θεσμός του Σχολικού Συνοδού να αναθεωρηθεί άμεσα». Τονίζεται, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τις οργανώσεις των γονέων των παιδιών με αναπηρίες «προχωρούν σε νέες, μαζικότερες και δυναμικότερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με μοναδικό στόχο την υποχρέωση της Πολιτείας για την παροχή ουσιαστικής υποστήριξης των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους».

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.