Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προτεραιότητα για την ΚΔ, λέει ο Μ. Αντιπρόσωπος Κύπρου στον ΟΗΕ

Η εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής παρενόχλησης και της γυναικοκτονίας, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, και για αυτό έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης με θέμα «Προώθηση των Γυναικών», στο πλαίσιο εργασιών της Τρίτης Επιτροπής της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην παρέμβασή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος ανέφερε ότι ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί πρόοδος στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και την πρόοδο των γυναικών, η πανδημία έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου προκλήσεις που ενδέχεται να εμποδίσουν αυτή την πρόοδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή, την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.

“Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και κορίτσια, που έχουν βιώσει μια ζοφερή αύξηση της βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας” τόνισε ο κ. Χατζηχρυσάνθου,

Πρόσθεσε πως “χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους και περισσότερες γυναίκες δημόσια πρόσωπα ως πρότυπα, καθώς και περισσότερες γυναίκες διαμορφωτές πολιτικής, προκειμένου να αναπτύξουμε μετασχηματιστικές και ισορροπημένες κοινωνικοοικονομικές πολιτικές για το φύλο”.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στα ανησυχητικά στατιστικά όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία ίσχυαν μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών μέτρων που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην Κύπρο, όπως είναι η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας τον Νοέμβριο του 2017, καθώς και η υιοθέτηση σειράς νομοθετημάτων από το Κυπριακό Κοινοβούλιο ενώ επεσήμανε και την πρόσφατη υιοθέτηση νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το αδίκημα της γυναικοκτονίας, την πρώτη νομοθεσία αυτού του είδους στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου, αναφέρθηκε ακολούθως στην προστασία των κοριτσιών, ειδικά αυτών σε ευάλωτες καταστάσεις, ως μια εκ των προτεραιοτήτων της Κύπρου, καθώς επίσης στην υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων. Παρουσίασε ως καλά παραδείγματα την ίδρυση του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός κέντρου στήριξης γυναικών θυμάτων βίας καθώς και των παιδιών τους, τη σύσταση και εκπαίδευση ειδικών ομάδων της αστυνομίας που ασχολούνται αποκλειστικά με περιπτώσεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Επίσης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην εξαγγελθείσα υποψηφιότητα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-2027. Σημείωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος της πολυμέρειας και η Κύπρος θα ενισχύσει τις προσπάθειές της σε ένα ευρύ φάσμα προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας των φύλων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.