Εξάλειψη προβληματικών δανείων προσβλέπει η ΣΚΤ μέσω του “Ατζέντα 2022”


Στη δημιουργία πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου υπό την ονομασία “Ατζέντα 2022”, με στόχο την “πλήρη εξάλειψη των προβληματικών δανείων από τον ισολογισμό”, αναφέρθηκε σήμερα σε δηλώσεις, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης, σημειώνοντας την ίδια ώρα πως “χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα σε αυτό το θέμα “.

Συγκεκριμένα και κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για καθαρά κέρδη €2,6 εκατομμύρια, για την 1η τριμηνία του 2017,ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως υπάρχουν δυο όψεις γύρω από αυτό, “η μια όψη είναι ότι υπάρχει μια μικρή θετική κερδοφορία, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορέσει να συνεχιστεί και να στηθεί μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι πως, όλη η κερδοφορία θα διοχετεύεται στη δημιουργία προβλέψεων για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων”.

“Αυτό είναι ένα δεδομένο και μια απαίτηση και εποπτική, αλλά και μια λογική τακτική που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε”, είπε και σημείωσε πως “από εκεί και πέρα, εμείς βλέπουμε μπροστά” αν και όπως υπέδειξε, “χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα σε αυτό το θέμα, χρησιμοποιώντας και μη συμβατικά μέτρα”.

Θεωρούμε, συνέχισε, πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της φάσης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, “ένας κύκλος ο οποίος ξεκίνησε το 2015 και ουσιαστικά ολοκληρώνεται τώρα”, και πρόσθεσε ότι “έχοντας δει κάποια θετικά αποτελέσματα και πως χρειάζονται πολύ περισσότερα, τώρα θα ξεκινήσει η φάση Β`”.

Σύμφωνα με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, αυτό σημαίνει πως “θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι υπάρχει μέσα στην εργαλειοθήκη γι’ αυτό το θέμα, μιλώ για λύσεις, όχι για νομικά μέτρα, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης τα πορίσματα διαφόρων μελετών και συγκεκριμένων υποδείξεων και πρακτικών που γίνονται στο εξωτερικό”.

Στόχος μας, υπογράμμισε, ” είναι πλέον να μην μιλάμε για τον αριθμό των αναδιαρθρώσεων…τώρα πλέον πρέπει να μιλάμε για απόλυτη μείωση σε ποσοστό”, ενώ ανακοίνωσε πως “πολύ σύντομα θα έχουμε αυτό που ονομάζουμε Ατζέντα 2022, δηλαδή ένα πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο για τον Συνεργατισμό ο οποίος θα μιλάει πλέον με ποσοστά μείωσης για τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και διάφορους άλλους πολύ φιλόδοξους στόχους”.

Είναι απόλυτα λογικό κάποιος, εξήγησε, να δημιουργήσει ένα πλάνο πενταετές ή και δεκαετές, το οποίο ουσιαστικά να οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των προβληματικών δανείων από τον ισολογισμό.

Κληθείς εξάλλου να αναφερθεί στο θέμα της αντιμετώπισης του λάθους που εντοπίστηκε σε ορισμένες δανειακές συμβάσεις και την απόφαση για επιστροφή ή/και αντιλογισμό τόκων, ο Πρόεδρος της ΣΚΤ είπε πως ” έχουμε ετοιμάσει επιστολές, είναι έτοιμες να φύγουν, θέλουμε ακόμα λίγες μέρες και σε αυτές τις επιστολές γίνεται ενημέρωση σε όσους επηρεάζονται και μέσα στο φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι υπολογισμοί, έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι έχει και πόσα θα πάρει πίσω”.

“Οι επηρεαζόμενοι είναι περίπου 11 χιλιάδες, έχουμε πλέον κλειδώσει το ποσό των 111 εκατομμυρίων, μέσα από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2016, το ποσό είναι εκεί και εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία γιατί αποτελεί μια εκκρεμότητα στα βιβλία μας”, συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του κ. Χατζηγιάννη έγιναν στο περιθώριο της 2ης Ψηφιακής Ημερίδας Ευρωπαικών Συνεργατικών Τραπεζών (Second EACB Co-operative Bank Digital Day) που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Συνεργατικών Τραπεζών (EACB), σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του η Κύπρος φιλοξενεί την Ημερίδα για δεύτερη χρονιά, καθώς είναι η πρώτη διοργάνωση του ΕACB αυτού του τύπου που πραγματοποιείται εκτός Βρυξελλών.

“Έχουμε μαζί μας αρκετούς συναδέλφους από ευρωπαϊκές συνεργατικές τράπεζες έτσι ώστε να συζητήσουμε διάφορα θέματα που αφορούν ψηφιακή τεχνολογία και κυρίως πως αυτή η τεχνολογία επηρεάζει τις εργασίες αλλά και το μέλλον των τραπεζών και οι εργασίες που θα γίνουν εδώ θα ενσωματωθούν στην πολιτική την οποία παράγει ο σύνδεσμος στις Βρυξέλλες, ο οποίος είναι και σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε αυτό να μετατρέπεται ουσιαστικά σε πολιτική μέσω των διαφόρων νομοθεσιών”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Συνεργατισμός της Κύπρου συμβαδίζει τεχνολογικά με αυτόν της Ευρώπης, ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε πως σίγουρα χρειάζονται να γίνουν περαιτέρω βήματα προς τα εμπρός, όπως για όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

“Πρέπει ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα να ασχοληθούμε με την επόμενη δεκαετία και όχι να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα θέματα που είχανε προκύψει από την προηγούμενη δεκαπενταετία”, είπε και υπέδειξε ότι “γίνονται τεράστιες αλλαγές σε θέματα τεχνολογίας αλλά και θέματα λειτουργίας των τραπεζών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη”.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως θα αλλάξει σίγουρα το τραπεζικό τοπίο, πως υπάρχουν θεμελιώδεις και μεγάλες δυνάμεις οι οποίες μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των τραπεζών “και γι’ αυτό είναι που εμείς, μέσω ακριβώς της συμμετοχής σε αυτόν τον σύνδεσμο, θέλουμε να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί η πολιτική, αλλά κυρίως να μάθουμε”.

Και αυτό, συνέχισε, διότι θα υπάρξουν αλλαγές, θα έρθουν αλλαγές και “ενώ πάντοτε στην Κύπρο πιστεύουμε ότι αυτά αφορούν μόνο το εξωτερικό και όχι εμάς, αυτό δεν ισχύει για θέματα τεχνολογίας”.

“Το τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει, το μοντέλο αλλάζει και ήδη το βλέπουμε αυτό στο πως επιδρούν διάφορα πράγματα στον κύκλο εργασιών μας” κατέληξε στη δήλωση του ο Πρόεδρος της ΣΚΤ.

Όπως εξάλλου αναφέρει ενημερωτική ανακοίνωση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η Ημερίδα πραγματοποιείται σε δύο μέρη, στο πρώτο θα συζητηθούν οι προοπτικές του θέματος της ψηφιοποίησης (digitalization) σε ευρωπαϊκό και κανονιστικό πλαίσιο και στο δεύτερο μέρος η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των πρακτικών που ακολουθούν οι συνεργατικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αλλά και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στη διαδικασία του ψηφιακού ανασχηματισμού.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News