Εξανεμίστηκε το όφελος από τον μηδενικό ΦΠΑ

83% των προϊόντων παρουσιάζουν αυξήσεις τιμών αντί μειώσεις

Εκτεθειμένη μένει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση όσον αφορά την απουσία μηχανισμών ελέγχου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών κατέδειξε ότι ποσοστό 83% των προϊόντων στα οποία έχει εφαρμοστεί το μέτρο του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ παρουσιάζουν πιο ψηλές από τις αναμενόμενες τιμές. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε πολλά προϊόντα έχουν επιβληθεί αυξήσεις στις τιμές τους αντί για μειώσεις.

Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση –σε μια προσπάθεια να αντικρούσει την έντονη κριτική η οποία ασκείται από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα καθώς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για τη μη λήψη μέτρων για την ακρίβεια– διαφημίζει την απόφαση για ένταξη του καφέ και της ζάχαρης στον κατάλογο των προϊόντων με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στην έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών όσον αφορά την πορεία την οποία ακολούθησαν οι τιμές στα υπόλοιπα προϊόντα που εντάχθηκαν στον κατάλογο, εγείρουν πολλά ερωτηματικά κατά πόσο θα υπάρξει οποιοδήποτε όφελος για τους καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη την απουσία μηχανισμών ελέγχου για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αυξήσεις τιμών φαίνεται ότι συνδέονται με την απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και επαναφορά του αυξημένου φορολογικού συντελεστή στα πετρελαιοειδή, που έχει πυροδοτήσει νέο κύμα ακρίβειας.

Αυξήσεις πέραν του 6%

Η έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών κάλυψε συνολικά 48 αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία έχουν ενταχθεί στη λίστα με τον μηδενικό ΦΠΑ. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά, αφού μαρτυρούν ότι σε 40 προϊόντα οι τιμές είναι πιο ψηλές από τις αναμενόμενες, ενώ μόλις 8 παρουσιάζουν πραγματικές μειώσεις.

Σημειώνεται μάλιστα ότι από τις εννέα κατηγορίες προϊόντων που έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα, μόλις μία παρουσιάζει πιο χαμηλές τιμές (σ.σ.: βρεφικές πάνες -2,71%). Οι υπόλοιπες οκτώ παρουσιάζουν αυξήσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 6%. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στο γάλα είναι πιο ψηλές από τις αναμενόμενες κατά 0,16%, στο νερό κατά 6,11%, στα αβγά κατά 4,06%, στο ψωμί κατά 1,98%, στις σερβιέτες υγείας κατά 0,84%, στις βρεφικές τροφές κατά 5,57%, στο βρεφικό γάλα κατά 1,56% και στο γάλα εβαπορέ ζαχαρούχο κατά 0,79%.

Τσουνάμι

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών επισημαίνει ότι «το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τρεις μήνες μετά την επιβολή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, 83% των προϊόντων παρουσιάζουν ψηλότερες τιμές από τις αναμενόμενες».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy