Εξαγγελίες Συλλούρη, λαϊκισμός και πραγματικότητα

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Στην πράξη θα κριθούν οι εξαγγελίες του νέου Προέδρου της Βουλής. Κάποιες, όμως, εμπεριέχουν και το στοιχείο του λαϊκισμού και εντυπωσιασμού. Σίγουρα, στη Βουλή υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν.

Δεν είναι όμως προτεραιότητα η ενδυματολογία των βουλευτών ή των επισκεπτών. Επικοινωνιακή χροιά έχει και η εξαγγελία του κ. Συλλούρη για το πώς θα κατανέμει το χρόνο του, όπως και με ποιους θεσμούς της κοινωνίας θα έχει διάλογο.

Επίσης, το πώς η Βουλή θα αξιοποιήσει το προσωπικό της, όπως και τα θέματα υποδομών, είναι εσωτερικά διοικητικά θέματα. Εκείνο που κρίνεται και μετρά είναι ο τελικός κοινοβουλευτικός απολογισμός.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων σε βουλευτές που δεν θα παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις, βρίσκεται σε ισχύ σχετικός Κανονισμός και αν υπάρχει θέμα αφορά μόνο αυτούς που είναι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν τον Κανονισμό και δεν τον εφαρμόζουν.

Σίγουρα υπάρχουν και θέματα, τα οποία θίγει ο κ. Συλλούρης, τα οποία αξίζουν δημόσιας συζήτησης και προβληματισμού.

Για τις λειτουργικές ανάγκες του Προέδρου της Βουλής υπάρχει ετήσιο κονδύλι ύψους €250.000 για πρόσληψη ειδικών συνεργατών – συμβούλων.

Ο κ. Συλλούρης εισηγείται αντί να προσλάβει 3-4 ειδικούς συμβούλους με με κλίμακες Α15, να προσλάβει 8-10 με το ίδιο χρηματικό ποσό. Δεν υπάρχει ωστόσο η εκτίμηση πόσους και τι είδους συνεργάτες χρειάζεται το γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει το κονδύλι πρέπει να ξοδεύεται ολόκληρο για ειδικούς συνεργάτες, οι οποίοι μπορεί και να μην χρειάζονται.

Αστε που δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων. Ενδιαφέρουσα είναι η εξαγγελία του Προέδρου της Βουλής για τα θέματα της διαφάνειας σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στη Βουλή και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Αν πραγματικά εννοούμε ότι η Βουλή είναι ο ναός της δημοκρατίας, τότε ο κ. Συλλούρης θα κριθεί κατά πόσο θα επιτρέψει ανοικτή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε έγγραφα και σε πηγές πληροφόρησης, ώστε με τη σειρά τους οι δημοσιογράφοι κατά τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο να ενημερώνουν ολοκληρωμένα τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών για σκοπούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ως ιδέα είναι καλή, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι σε θέση όλοι οι πρώην να μας εκπροσωπούν σε διεθνή φόρουμ.

Είναι, τέλος, θετική η εισήγηση για νομοτεχνικό τμήμα εντός της Βουλής και πρόκειται για επαναλαμβανόμενη υπόσχεση και ευχόμαστε να πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.