Εξαντλήθηκε και η νέα παράταση για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Μετά τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών, η μπάλα βρίσκεται στο Πολεοδομικό Συμβούλιο

 

Άλλη μια παράταση για τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα εξαντλήθηκε και η κυβέρνηση παρουσιάζεται προβληματισμένη κατά πόσο θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ή θα κηρύξει αδιέξοδο επικαλούμενη την απόρριψη προνοιών του Σχεδίου από το Τμήμα Περιβάλλοντος και τις αντιδράσεις των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργών Εσωτερικών Νίκου Νουρή και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή υπάρχουν διαφωνίες. Ο κ. Καδής τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου, έστω και χωρίς την αποδοχή των κοινοτήτων, ενώ από την πλευρά του ο κ. Νουρής θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή του από τις επηρεαζόμενες κοινότητες.

Δεν έχει άλλη παράταση

Μέχρι αρχές Δεκεμβρίου είχε δοθεί η τελευταία παράταση για την τελική διαμόρφωση και δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα. Αυτό έγινε μετά τις αρνητικές εισηγήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος για πρόνοιες που περιλαμβάνονταν στο προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο. Λόγω και των αντιδράσεων που ακολούθησαν από τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να γίνει άλλη μια προσπάθεια με στόχο να ικανοποιηθούν οι κοινότητες και να αποδεχθούν το Τοπικό Σχέδιο. Για τη διαμόρφωση εισηγήσεων είχε συσταθεί ειδική επιτροπή από εκπροσώπους των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας. Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί για να επανεξετάσει πρόνοιες του τοπικού σχεδίου που είχαν απορριφθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή ολοκλήρωσε τις προτάσεις. Από δω και πέρα, πρόσθεσε, το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα τις μελετήσει και θα αποφασίσει κατά πόσο μπορούν να περιληφθούν στο Τοπικό Σχέδιο. Ο στόχος, κατέληξε, παραμένει ώστε να δημοσιευθεί το Τοπικό Σχέδιο. Όμως, είπε, δεν είναι βέβαιος αν υπάρχει πλέον και το χρονικό περιθώριο.

«Επιχειρούνται τροποποιήσεις στο σχέδιου ώστε να πείσουν τις υπόλοιπες κοινότητες»

Οι εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας για να διαμορφώσει νέες προτάσεις για τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα δεν κατατέθηκαν στο Πολεοδομικό Συμβούλιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης. Τα μέλη του Πολεοδομικού Συμβουλίου, είπε, δεν παρέλαβαν οποιεσδήποτε εισηγήσεις για να τις μελετήσουν. Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου για τον Ακάμα, ο κ. Κιτρομηλίδης ανέφερε ότι αυτή είναι η επιδίωξη, όμως πρόσθεσε ότι προϋπόθεση είναι να έχει τη στήριξη των επηρεαζόμενων κοινοτήτων. Πάντως η κοινότητα της Ίννιας έχει προειδοποιήσει να μην επιχειρηθεί να ρίξουν στάχτη στα μάτια των επηρεαζόμενων κοινοτήτων για να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή τους για δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου απειλώντας με πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο ίδιος, είπε, υποψιάζεται ότι επιχειρούνται κάποιες μικρές τροποποιήσεις και επαναδιατύπωση ορισμένων προνοιών του σχεδίου, ώστε να πείσουν τις υπόλοιπες κοινότητες, πλην της Ίννιας, να το υιοθετήσουν. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι φόβοι του, κατέληξε, τότε η κοινότητα θα αντιδράσει με τρόπο που θα εκπλαγούν όλοι.

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy