Απευθείας στο Υπουργικό  η εισήγηση των δασκάλων,  που συμφωνούν  και διαφωνούν ταυτόχρονα.

 

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αποστείλει επιστολή η ΠΟΕΔ για τη θέση της σε σχέση με την πρόταση αλλαγής της ηλικίας εισδοχής στα δημοτικά σχολεία που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, η οργάνωση των δασκάλων αποφάσισε να αποστείλει απευθείας στο Υπουργικό τη θέση της, αφού πλέον ο όποιος διάλογος έχει εξαντληθεί.


Η ΠΟΕΔ ξεκάθαρα αποδέχεται την αύξηση του ορίου εισδοχής στα δημοτικά, το οποίο σταδιακά θα φθάσει τα έξι χρόνια. Οι λόγοι της συναίνεσης, όπως εξήγησε ο κ. Φυλακτού, είναι κυρίως εκπαιδευτικοί, αφού έχει φανεί και μέσα από διεθνείς έρευνες πως η εισδοχή σε μεγαλύτερη ηλικία έχει οφέλη κυρίως για τα ίδια τα παιδιά και στην απόδοσή τους στο σχολείο. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Φυλακτού, η ΠΟΕΔ δεν συμφωνεί με την αύξηση του ορίου στην προδημοτική, αφού θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι την ίδια ώρα αντιφατικό σε σχέση με το πρώτο σκέλος που αφορά στο δημοτικό. «Δεν μπορεί η προσχολική αγωγή να ορίζεται στα 5 έτη.

Πρέπει να επεκταθεί προς τα κάτω» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστο για τα δύο μεταβατικά έτη θα έπρεπε το όριο στην προδημοτική να μείνει στα 4,8 χρόνια και να ανοίξει μια συζήτηση ώστε να επεκταθεί προς τα κάτω. Η ΠΟΕΔ προκρίνει όπως τα παιδιά να φοιτούν ήδη δύο χρόνια στην προδημοτική πριν την εγγραφή τους στην α’ τάξη δημοτικού, σε υποχρεωτική φοίτηση, από ηλικία τεσσάρων ετών. Να σημειώσουμε πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρει μεταξύ άλλων πως κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 τα παιδιά για να εγγραφούν στην προδημοτική θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 4 χρόνια και 10 μήνες, ενώ τη δημοτική τα πέντε χρόνια και 10 μήνες, δηλαδή δύο μήνες μεγαλύτερα από το υφιστάμενο σύστημα. Στη συνέχεια, από το 2020-2021 και έπειτα, οι μαθητές θα εγγράφονται στην προδημοτική μόνο εάν είναι πέντε ετών και έξι ετών για την α’ τάξη δημοτικού.

Παράλληλα με την επανέναρξη των σχολείων από τις διακοπές των Χριστουγέννων θα γίνουν και οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά 2018-2019, ενώ, όπως διευκρινίζεται, δεν θα δοθεί παράταση. Συγκεκριμένα οι γονείς καλούνται να εγγράψουν από τις 9 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου τα παιδιά τους στην προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση.

Δεκτά για εγγραφή στην προδημοτική τάξη θα γίνουν παιδιά που συμπληρώνουν τα 4 χρόνια και 8 μήνες, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Σημειώνεται ότι η φοίτηση στην προδημοτική είναι υποχρεωτική. Στην α’ τάξη δημοτικού θα γίνουν δεκτά για εγγραφή παιδιά που συμπληρώνουν τα 5 χρόνια και 8 μήνες πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2018. Σημειώνεται ότι για τα παιδιά της Α’ τάξης είναι υποχρεωτικό να εγγραφούν στο σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας. Λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Ελένη Κωνσταντίνου