• 300 ευρώ πρόστιμο επειδή πωλούσαν ρύζι και υγραέριο

  • Έλεγχος με προϊόντα που πωλούνταν το 2004

Μετά την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας σε χωριό της επαρχίας Λάρνακας την περασμένη βδομάδα όταν έκοψαν εξώδικο 300 ευρώ σε άτομο με νοητική αναπηρία για παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας, φαίνεται ότι μέλη της Δύναμης συνεχίζουν να λειτουργούν με τις ίδιες λογικές, στα πλαίσια ελέγχων για εφαρμογή και τήρηση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Αυτή τη φορά θύματα της επιλεκτικής αυστηρότητας της Αστυνομίας έπεσαν περιπτεριούχοι, τους οποίους συνέλαβαν να πωλούν αντικείμενα που κατά τους ίδιους δεν περιλαμβάνονται στον ειδικό κατάλογο ή παραβίασαν τις οδηγίες για σήμανση απόστασης. Πρόκειται για εξώδικα τα οποία φέρουν επιπλέον οικονομικά βαρίδια σε περιπτεριούχους οι οποίοι καλούνται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους εν τω μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας του COVID-19.

Στη διάθεση της «Χ» περιήλθαν 2 καταγγελίες για εφόδους της Αστυνομίας την περασμένη Κυριακή. Μία στη Λευκωσία και μία στην Πάφο. Στην πρώτη περίπτωση, περιπτεριούχος κατήγγειλε ότι άτομα του ΟΠΕ Λευκωσίας εισήλθαν εντός περιπτέρου κόβοντας εξώδικο με τη δικαιολογία πώλησης ρυζιού και υγραερίου.

Στη δεύτερη περίπτωση σε περίπτερο στη Γεροσκήπου εκδόθηκε εξώδικο 150 ευρώ από μέλος του ΟΠΕ Πάφου, καθώς δεν εντοπίστηκαν σημάνσεις στο έδαφος για την απόσταση που πρέπει να τηρεί ο ένας πελάτης από τον άλλο μέχρι να εξυπηρετηθούν από τον περιπτεριούχο.

Σε δηλώσεις του στη «Χ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Περιπτεριούχων ΝΕΣΥΠΕ, Σπύρος Ξυναρής, κατήγγειλε ότι τα μέλη της Αστυνομίας που διενήργησαν τους συγκεκριμένους ελέγχους βασίζονταν σε έναν εντελώς πεπαλαιωμένο κατάλογο με τα προϊόντα που ένα περίπτερο δικαιούται να πωλεί, ο οποίος ενδεχομένως να χρονολογείται από το 2004.

Έκτοτε, υπενθύμισε, ο κατάλογος επικαιροποιήθηκε και πλέον σε αυτόν περιλαμβάνονται και τα προϊόντα για τα οποία καταγγέλθηκαν περιπτεριούχοι, όπως μακαρόνια και ρύζι. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου υπέδειξε ότι το εξώδικο ύψους 300 ευρώ ισοδυναμεί με τη δουλειά ενός μήνα.

Όσον αφορά τα εξώδικα για τις σημάνσεις, διερωτήθηκε σε ποιο περίπτερο συνωστίζονται πέραν των 2 πελατών. «Έγραψαν περιπτεριούχο επειδή δεν κόλλησε στο πάτωμα τα ειδικά στίκερς για τις αποστάσεις. Αυτό το έκαναν στις τράπεζες, τα φαρμακεία και τις υπεραγορές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ουδείς ενημέρωσε επακριβώς το Σύνδεσμο για το τι ακριβώς πρέπει να πράξει ο κάθε ιδιοκτήτης περιπτέρου για να είναι συμμορφωμένος με τη νομοθεσία.

Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί ότι σε δύο περιπτώσεις εξώδικων, που κατέχει η «Χ», δεν καταγράφεται επακριβώς η παρανομία για την οποία καταγγέλθηκαν παρά μόνον η αόριστη αναγραφή περί «Παράβασης του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και των εν δυνάμει αυτού εκδιδόμενων κανονισμών», χωρίς ακριβή αναφορά αν πωλούσαν ρύζι, ζάχαρη ή άλλα προϊόντα εκτός του ειδικού καταλόγου.

Περιπτερούχοι καταγγέλλουν ότι μέλη της Αστυνομίας τούς κατήγγειλαν για μια νομοθεσία την οποία οι ίδιοι δεν γνωρίζουν. Κατήγγειλαν μάλιστα και επιλεκτική αυστηρότητα εκ μέρους των μελών του ΟΠΕ, οι οποίοι, κατά τους ίδιους δεν έλεγξαν, όπως λογικά έπρεπε, όλα τα περίπτερα της περιοχής αλλά σε κάποιες των περιπτώσεων προχώρησαν απλά σε επίπληξη χωρίς έκδοση εξώδικου.

Κ. Κωνσταντίνου