Εξαντλούνται οι αντοχές των αγροτών που ζητούν επειγόντως στήριξη

Νέες υποσχέσεις για τα σοβαρά προβλήματα των αρδευτικών τμημάτων Η Επιτροπή Γεωργίας συζήτησε για άλλη μια φορά χθες τα προβλήματα των αρδευτικών τμημάτων και την ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, διαπιστώθηκε ότι τα αρδευτικά τμήματα και κατ’ επέκταση οι αγρότες αναμένουν ακόμη το ολοκληρωμένο σχέδιο για οριστική λύση του προβλήματος, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και την εφαρμογή στην πράξη της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής για τις χρεώσεις στην κατανάλωση νερού. Επίσης, αναμένουν τα αποτελέσματα και τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα του κάθε αρδευτικού ξεχωριστά, αλλά και οικονομική στήριξη αφού δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι πρώτες 200 χιλ. ευρώ προς ενίσχυση των αρδευτικών τμημάτων, οι οποίες σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα δίνονταν πριν το τέλος του 2019. Ακόμη, αναμένουν την επιχορήγηση μέσω επενδυτικών σχεδίων μέχρι 60% (το ποσό των 100 χιλ. ευρώ που προϋπολογίζεται για το 2020-21 είναι ανεπαρκέστατο), καθώς και ειδικές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις στις χρεώσεις νερού για την περίοδο της πανδημίας.

Ο Α. Καυκαλιάς υπέδειξε ότι τα αρδευτικά τμήματα πιέζονται ασφυκτικά και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τηρηθούν οι νέες υποσχέσεις και τα νέα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση.