Έξαρση covid στη Βόρειο Κορέα – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και Lockdown η χώρα

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο ξέσπασμα COVID-19 στη χώρα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δίνοντας εντολή για πανεθνικό lockdown, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι στην Πιονγκγιανγκ εντοπίστηκε παραλλαγή της Όμικρον.

Η πρώτη επίσημη παραδοχή για μολύνσεις COVID αποτυπώνει το πόσο πιθανή είναι μια μεγάλη κρίση στη χώρα που έχει έλλειψη ιατρικών πόρων και έχει αρνηθεί τη διεθνή βοήθεια με εμβολιασμούς ενώ έχει κρατήσει κλειστά στα σύνορά της.

Έως τον Μάρτιο, δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ενώ δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή Βορειοκορεατών που έχουν εμβολιαστεί.

«Ανέκυψε το σοβαρότερο περιστατικό έκτακτης ανάγκης: έσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας που έως τώρα το υπερασπιζόμασταν με σθένος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δείγματα που ελήφθησαν στις 8 Μαΐου από ανθρώπους στην Πιονγκγιάνγκ που εμφάνισαν πυρετό έδειξαν μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, γνωστή ως BA.2, σύμφωνα με την ίδια πηγή, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων ή η πιθανή πηγή μόλυνσης.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση του πανίσχυρου Πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος Εργαζομένων, δίνοντας εντολή για «αυστηρό lockdown» πανεθνικά και την αξιοποίηση των ιατρικών αποθεμάτων έκτατης ανάγκης.

Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Κιμ εμφανίστηκε στη συνεδρίαση αυτή φορώντας μάσκα προσώπου. Σε προηγούμενες τέτοιες συνεδριάσεις, μάσκα φορούσαν όλοι οι παριστάμενοι εκτός από τον ίδιο.

Αν και η Βόρεια Κορέα δεν είχε ποτέ επιβεβαιώσει επίσημα μόλυνση COVID-19, αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ δήλωναν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί έξαρση στη χώρα καθώς είχε εμπορικές, και όχι μόνο, συναλλαγές με την Κίνα πριν σφραγίσει τα σύνορά της στις αρχές του 2020.

Ο Κιμ επέβαλε αυστηρά μέτρα καραντίνας, που μεταξύ άλλων αφορούσαν και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας, και τον Ιούλιο του 2020 κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε lockdown τριών εβδομάδων στο Κεσόνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα, αφού ένας άνδρας που είχε αυτομολήσει στη γειτονική χώρα το 2017 επέστρεψε στην πόλη με συμπτώματα COVID.

Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν ότι 64.207 από τα 25 εκατ. κατοίκων της Βόρειας Κορέας είχαν υποβληθεί σε τεστ COVID-19 και είχαν όλοι βρεθεί αρνητικοί έως τις 31 Μαρτίου.

Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί να λάβει προμήθειες εμβολίων από το πρόγραμμα COVAX καθώς και το σκεύασμα της Sinovac Biotech από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι πολίτες της ίσως είναι ανεμβολίαστοι.

Το γραφείο του νέου Προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι δεν θα συνδέσει την ανθρωπιστική βοήθεια με την πολιτική κατάσταση. Ο Κουόν Γουνγκ-σε, που έχει προταθεί από τον Πρόεδρο Γιουν για τη θέση του υπουργού Ενοποίησης αρμόδιος για τις σχέσεις με την Πιονγκγιανγκ, δήλωσε κατά την ακρόασή του για τον διορισμό του ότι θα ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Βόρεια Κορέα, μεταξύ των οποίων σκευάσματα για την COVID, σύριγγες και άλλες ιατρικές προμήθειες.

Η είδηση για το ξέσπασμα κορωνοϊού έγινε γνωστή αφού Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρήσει στην πρώτη της πυρηνική δοκιμή από το 2017 ίσως και αυτόν τον μήνα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.