Εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν σκοτώθηκε σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν, ο σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι, σκοτώθηκε σήμερα σε επίθεση στην Καμπούλ, όταν o δράστης της επίθεσης πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα τεχνητό πόδι από πλαστικό, σύμφωνα με αξιωματούχους και πηγές των Ταλιμπάν.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση νωρίτερα σήμερα σε ιερατική σχολή στην Καμπούλ κατά την οποία σκοτώθηκε ένας εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο κανάλι της στο Τelegram.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών για την περιοχή της αφγανικής πρωτεύουσας όπου σημειώθηκε η έκρηξη, επιβεβαίωσε τον θάνατο.

“Δυστυχώς, με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο σεβάσμιος ιερωμένος (σεΐχης Ραχιμουλάχ Χακάνι) έγινε μάρτυρας σε μια δειλή επίθεση των εχθρών”, δήλωσε ο Μπιλάλ Καριμί, εκπρόσωπος της διοίκησης των Ταλιμπάν.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Τέσσερις πηγές των Ταλιμπάν είπαν στο Reuters ότι δράστης ήταν κάποιος που είχε χάσει παλαιότερα το ένα πόδι του και είχε κρύψει τα εκρηκτικά μέσα σε ένα πλαστικό τεχνητό πόδι.

“Διενεργούμε έρευνα για το ποιο ήταν αυτό το πρόσωπο και ποιος το είχε φέρει σε αυτό το σπουδαίο μέρος για να εισέλθει στο προσωπικό γραφείο του σεΐχη Χακάνι. Είναι πολύ μεγάλη η απώλεια για το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος Ταλιμπάν του υπουργείου Εσωτερικών, χρησιμοποιώντας την ονομασία του νυν καθεστώτος της χώρας.

Ο Χακάνι ήταν εξέχων ιερωμένος των Ταλιμπάν που είχε επιζήσει παλαιότερων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης έκρηξης στην πόλη Πεσαβάρ του βορείου Πακιστάν το 2020, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος και κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι αποκατέστησαν την ασφάλεια από τότε που ανέλαβαν την εξουσία όταν οι ξένες δυνάμεις αποχώρησαν σχεδόν πριν από έναν χρόνο από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, συχνές επιθέσεις, την ευθύνη για πολλές από τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες, και αρκετές φορές είχαν στόχο θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες καθώς και ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.