Εξειδικευμένο σχεδιασμό απαιτεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να καταθέσει όραμα, χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένο κονδύλι

 

Η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει ολοκληρωμένο όραμα, συγκεκριμένο σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα και σχετικό οικονομικό κονδύλι για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λεμεσού, διαφορετικά οι σχετικές εξαγγελίες που έγιναν θα φαντάζουν επικοινωνιακά παιχνίδια που κρύβουν σκοπιμότητες.

Αυτό επισημαίνει η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού με αφορμή και την εξαγγελία που έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών και Έργων, Γιάννη Καρούσο, για ανέγερση νέου μουσείου, αφού το υφιστάμενο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν και καταγράφει σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα, λόγω και το σημείου όπου βρίσκεται αλλά και της κακής εικόνας που παρουσιάζει.

Χαιρετίζοντας το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για το θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι αποτελεί διαχρονική ανάγκη και λαϊκή απαίτηση η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, αφού, όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης και ως εκ τούτου απαιτείται να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες και μεγάλη δημόσια διαβούλευση με όλους τους οργανωμένους φορείς και τους πολίτες της Λεμεσού.

«Αυθαίρετες και υποκειμενικές προσεγγίσεις δεν έχουν θέση και πολύ περισσότερο η επιδίωξη των όποιων συμφερόντων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας ότι χρειάζεται, «μακριά από υποκειμενισμούς και αρχοντοχωριατισμούς», να προηγηθούν μελέτες που να αφορούν το κτίριο, τη χωροθέτηση, το κυκλοφοριακό, καθώς και όλες τις μουσειολογικές ανάγκες.

Να θυμίσουμε ότι σε συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα ο αρμόδιος Υπουργός με τον Δήμο Λεμεσού και αξιωματούχους του ΕΒΕΛ και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, κατατέθηκε από τους οργανωμένους φορείς της πόλης πρόταση για ανέγερση του νέου Μουσείου στην περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών κοντά στη μαρίνα, με επίχωση που θα γίνει στη θάλασσα, πρόταση η οποία χαρακτηρίστηκε από τον κ. Καρούσο ως άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή, με τη δέσμευση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δουν σε ένα μήνα πώς μπορεί να προχωρήσει η συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο, όπως είπε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση. Ο Υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεσή του για τη δημιουργία και τοπικού μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας.

 

 

Αξιοποίηση κτιρίου που στεγάζει το σημερινό μουσείο
Το ΑΚΕΛ Λεμεσού σημειώνει ότι δεν πρέπει να απορρίπτεται και το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Καλούνται οι Δήμοι της μείζονος Λεμεσού και οι όποιοι άλλοι αρμόδιοι φορείς της πόλης να θέσουν στους στόχους τους και την αύξηση της επισκεψιμότητας στο σημερινό μουσείο, στο οποίο, όπως επισημαίνεται, εκτίθενται σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.