Εξετάσεις τετραμήνων: Εκπαιδευτικά ανώφελες και πιεστικές – Τι δείχνει σχετική έρευνα

Κατακόρυφη αύξηση του άγχους καταγράφει έρευνα για τα τετράμηνα

Την ώρα που οργανωμένοι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ψάχνονται να βρουν τρόπο ώστε να ανοίξουν εκ νέου διάλογο με τον Υπουργό Παιδείας για να διορθωθούν λάθη σε σχέση με τις εξετάσεις Α’ Τετραμήνου και πριν τη διεξαγωγή των εξετάσεων Β’ Τετραμήνου, έρευνα που έγινε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γονέων Μέσης σκιαγραφεί τα προβλήματα που έχουν τονιστεί ουκ ολίγες φορές και παραπέμπουν σε μια σημαντική οπισθοδρόμηση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Κατακόρυφη αύξηση του άγχους ανάμεσα σε ανήλικους, επιπρόσθετες ώρες σε φροντιστήρια, ελλιπής προετοιμασία και χαμένος χρόνος είναι μόνο μερικά από αυτά που βιώνουν οι μαθητές και μαθήτριες.

Όπως προκύπτει μέσα από την έρευνα, η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι εξετάσεις τετραμήνων δεν είναι ωφέλιμες για την πρόοδο των παιδιών στο σχολείο, αφού το 39% απάντησε «Καθόλου», το 17,7% «Λίγο», το 19,6% «Μέτρια», το 15,9% «Αρκετά» και το 7,4% «Πολύ». Επίσης, η πλειοψηφία εκτιμά ότι υπήρξε μεγαλύτερη ανάγκη για φροντιστήρια, με το 53% να απαντά «Πολύ» και το 20% «Αρκετό».

Η έρευνα καταδεικνύει ως αποτυχημένο το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων, ελλιπή την προετοιμασία των μαθητών στο σχολείο για τις εξετάσεις τετραμήνων, ενώ δύσκολη είναι και η επαναφορά των μαθητών στην κανονική ροή των μαθημάτων τους. Εκπαιδευτικά ωφέλιμη την εξέταση τη βρίσκει μόνο το 19%, με το 62% να βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα.

Σε ό,τι αφορά τη γνώμη των ίδιων των παιδιών, φαίνεται ότι και αυτά συμμερίζονται πως ο θεσμός αυτός δεν τους ικανοποιεί, ούτε είναι ικανοποιημένα από τα αποτελέσματά τους. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση προς τους γονείς κατά πόσο τα παιδιά τους δηλώνουν ικανοποιημένα από τα αποτελέσματά τους στις εξετάσεις, το 40% δηλώνει «Καθόλου», το 18% «Λίγο», το 27% «Μέτρα», το 10% «Αρκετά» και μόλις το 2,5% «Πολύ».

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά άγχους, με το 56% των μαθητών να απαντά πως τους επηρέασε πολύ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους γονείς ήταν 45,2% και για τους εκπαιδευτικούς 30,9%.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy