Εξετάσεις Τετραμήνων: Προεκλογικές μεταμορφώσεις  δεν ξεγελούν κανένα, ούτε αποσείουν τις ευθύνες τους

Οι προεκλογικές μεταμορφώσεις περί αξιολόγησης του θεσμού δεν ξεγελούν κανένα, ούτε αποσείουν τις ευθύνες τους


Ο Υπουργός Παιδείας γνώριζε για τα κενά στη διαδικασία των εξετάσεων

Η πολιτική ευθύνη για τη διαρροή των θεμάτων βαραίνει τον Υπουργό Παιδείας, αφού γνώριζε για τον κίνδυνο διαρροών, αλλά το υπουργείο ενσυνείδητα ακολουθούσε άλλη διαδικασία από τη διαδικασία των Παγκυπρίων – Εισαγωγικών Εξετάσεων, αναφέρει σε σχετική του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

Όπως επεσήμανε, «σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για τις εξετάσεις τετραμήνων είχαμε θέσει τις ανησυχίες μας για το ενδεχόμενο διαρροών, επισημαίνοντας τα κενά της διαδικασίας που ακολουθείται». Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, η απάντηση του κ. Προδρόμου στις 21.2.2022 ήταν η εξής: «Τα θέματα μεταφέρονται με πλήρη ασφάλεια και κρυπτογράφηση. Πρέπει να κάτσουμε να δούμε ότι οι διαδικασίες είναι όσο πιο ασφαλείς και αυτό ακριβώς κάνει το υπουργείο».

Ως εκ τούτου, γνώριζαν τα κενά της διαδικασίας, εφόσον εκατοντάδες μάτια βλέπουν το γραπτό πριν να δοθεί στους μαθητές και διαβεβαίωναν ότι όλα γίνονται «με ασφάλεια».


Υπογράμμισε επίσης ότι «την πλήρη ευθύνη φέρει ο Υπουργός Παιδείας, η ηγεσία του Συναγερμού και οι ηγεσίες των κομμάτων που τους στήριζαν για να δημιουργήσουν πλειοψηφία στη Βουλή για τον πλήρως αποτυχημένο θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων».

Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, οι οποίες δεν συγκέντρωσαν την πλειοψηφία στη Βουλή, αφού οι ηγεσίες ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ κ.ά. υποστήριζαν αυτόν τον αποτυχημένο θεσμό.

Ο Χρ. Χριστοφίδης υπέδειξε ακόμη ότι «οι προεκλογικές μεταμορφώσεις και οι ασαφείς θέσεις περί αξιολόγησης του θεσμού (ενώ η αξιολόγηση έχει ήδη γίνει) δεν ξεγελούν κανένα, ούτε αποσείουν τις τεράστιες ευθύνες αυτών που επέβαλαν αυτή την τεράστια αποτυχία και όσων τους στήριξαν».

Να μη θυματοποιηθεί κανένας μαθητής


Σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΟΕΛΜΕΚ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων και η ΠΣΕΜ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεκτούν τη θυματοποίηση κανενός μαθητή για όσα έγιναν προχθές.

Σημειώνουν ότι «οι αποφάσεις θα πρέπει να ανακοινωθούν σήμερα (σ.σ χθες), για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους μαθητές, η οποία είναι απαραίτητη για τη συνέχεια». Καταγγέλλουν, παράλληλα, «την τραγική διαχείριση της κατάστασης από τον Υπουργό Παιδείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι η διαρροή των θεμάτων προκαλεί «μεγάλη απογοήτευση και οργή για όλους μας, όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της εκπαίδευσης και της Παιδείας». Υπάρχει, συνέχισε, ένα ζήτημα πλέον αξιοπιστίας, έλλειψης προνοητικότητας «και θα πρέπει να το δούμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας». Σημείωσε ότι η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα των εξετάσεων γενικότερα και πρόσθεσε ότι ήταν μια αφορμή για να φανεί η «γύμνια» του συστήματος. «Να περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας και σαφέστατα να προχωρήσουμε σε αλλαγές, συνδράμοντας τις προσπάθειες του υπουργείου για βελτίωση της κατάστασης», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.