Εξετάσεις τετραμήνων: Ζητά κατάργηση του θεσμού η ΟΕΛΜΕΚ

Ζήτημα κατάργησης των τετράμηνων εξετάσεων λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν στη διοργάνωση και διεξαγωγή τους, εγείρει ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ενώ την ίδια ώρα, εκφράζει προβληματισμούς ως προς τον τρόπο διαχείρισης του υγειονομικού μέτρου test to stay στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση μετά τη συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, ο Κώστας Χατζησάββας υπέδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου εντοπίζει επί της ουσίας του θεσμού προβλήματα, όπως η συρρίκνωση του διδακτικού χρόνου, η μακρά εξεταστική περίοδος, άγχος σε παιδιά και εκπαιδευτικούς , αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Αν είναι με αυτό τον τρόπο που διεξάγονται οι εξετάσεις, τόνισε, τότε ο θεσμός θα πρέπει να καταργηθεί.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χατζησάββας, επέκρινε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ακυρώσει την κοινή επίσκεψη λειτουργών του με εκπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ σε σχολείο Μέσης εκπαίδευσης, εκεί όπου θα κατέγραφαν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το μέτρο test to stay.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο ενημέρωσε σήμερα το πρωί, μόλις μισή ώρα πριν την επίσκεψη στο σχολείο, ότι οι εκπροσώποι του δεν θα παρευρεθούν λόγω άλλων προβλημάτων που προέκυψαν και διερωτήθηκε εάν στο τέλος δεν επιθυμούν να δουν με τα μάτια τους το τι γίνεται στα σχολεία.

Ο κ. Χατζησάββας ζήτησε ξανά σήμερα συνάντηση με το Υπουργείο και τους εμπειρογνώμονες για να εξηγήσουν αν το μέτρο ωφελεί ή όχι.


Επέκρινε παράλληλα και το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν προσέφερε την απαιτούμενη έμπρακτη στήριξη τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν το καθήκον της ιχνηλάτησης των επαφών στις σχολικές τάξεις.

Η ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ μετά τη συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου

Την θέση του για κατάργηση των Εξετάσεων Τετραμήνων, τις οποίες θεωρεί ότι δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και κυρίως των μαθητών/-τριών, επαναφέρει την Πέμπτη το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης.

Ταυτόχρονα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητεί την άμεση έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης των μαθητών/τριών προς όφελος των ιδίων και γενικά του Δημόσιου Σχολείου.

Μετά την ολοκλήρωση των Εξετάσεων Τετραμήνων (Α΄ Τετράμηνο), οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος για πρώτη φορά σε ολόκληρο το φάσμα του Λυκειακού Κύκλου, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ προχώρησε σε αξιολόγηση του θεσμού και κατέληξε ότι είναι πλέον πασιφανή τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των ενδιάμεσων Εξετάσεων Τετραμήνων (συρρίκνωση ωφέλιμου διδακτικού χρόνου, δημιουργία ενός εξαιρετικά πιεστικού σχολικού προγράμματος που έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις σχολικές μονάδες, τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους/τις μαθητές/-τριες κ.ά.) και πλήρως τεκμηριωμένο το γεγονός ότι ουσιαστικά κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής από το ΥΠΠΑΝ για την εφαρμογή του εν λόγω θεσμού (π.χ. «βελτίωση μαθησιακών αποτελεσμάτων», «μείωση της παραπαιδείας», «αποφόρτιση της ύλης», «μείωση του άγχους και της πίεσης για τους/τις μαθητές/μαθήτριες», «αύξηση προσωπικού ελεύθερου χρόνου μαθητών/μαθητριών», «ώθηση στην αξιοποίηση των νέων ανατροφοδοτικών μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης», «καταξίωση του σχολικού χρόνου στη συνείδηση των μαθητών/-τριών», «μετατροπή του σχολείου σε κοινότητα μάθησης και δημιουργία») δεν έχει επιτευχθεί.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω αποτελέσματα από τη φετινή πλήρη εφαρμογή των ενδιάμεσων εξετάσεων Τετραμήνων, καθώς επίσης και ενόψει της επέκτασης του θεσμού στον Γυμνασιακό Κύκλο από την επόμενη σχολική χρονιά, «το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ επαναφέρει την θέση για κατάργηση των Εξετάσεων Τετραμήνων, οι οποίες θεωρούμε ότι δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και κυρίως των μαθητών/-τριών».

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία της Οργάνωσης να ετοιμάσει αναλυτικό υπόμνημα αναφορικά με την αξιολόγηση του εν λόγω θεσμού, το οποίο θα σταλεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ εξουσιοδοτεί τη Γραμματεία να προχωρήσει σε ενημερωτικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τη Συνάντηση με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, που έχει ήδη οριστεί για την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.