Εξετάσεις διορισμού… με βάρκα την ελπίδα

• Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα ριχθούν στη μάχη των εξετάσεων διορισμού για θέσεις που μετρούνται στα δάχτυλα ενός χεριού

• Τη δεκαετία 2018-2027 οι υποψήφιοι δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί, θα διεκδικήσουν μόνο 241 θέσεις με βάση το νέο σύστημα!

Του Σπύρου Σωτηρίου

Ανεπιφύλακτα η αλλαγή του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Η ψήφιση του νέου συστήματος από τη Βουλή, η κατάργηση του αποκλειστικού κριτηρίου του κλειστού έτους (έτος απόκτησης του πτυχίου) και η εισαγωγή νέων κριτηρίων που θα δίνουν τη δυνατότητα διορισμού και στους νεότερους εκπαιδευτικούς, αποτελούν ένα τεράστιο βήμα προς τα μπρος. Υπό αυτή την έννοια και με τις ιδανικές συνθήκες, το ποτήρι είναι λίγο περισσότερο από μισογεμάτο.

Ρεαλιστικά ομιλούντες, όμως, το ποτήρι είναι μισοάδειο. Δυστυχώς τα αριθμητικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς (ο κατάλογος διοριστέων περιλαμβάνει πέραν των 50.000 εκπαιδευτικών). Στην ουσία, με τα σημερινά δεδομένα οι εκπαιδευτικοί “αγοράζουν” την ελπίδα μέσα από το νέο σύστημα διορισμών εφόσον οι διορισμοί για τα επόμενα χρόνια είναι πολύ λίγοι συγκριτικά με τον αριθμό που αναμένεται να παρακαθίσει εξετάσεις κυνηγώντας την ψηλή βαθμολογία (ο βαθμός της εξέτασης αποτελεί το 50% της μοριοδότησης) και μια ελπίδα στο όνειρο.

Το 50-50 μέχρι το 2027

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2027 οι διορισμοί θα γίνονται 50-50 από τον υφιστάμενο κατάλογο “διοριστέων” και το νέο κατάλογο “διορισίμων”. Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος με τον κατάλογο διορισίμων θα ξεκινήσει το 2028.
Οι πρώτες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το 2017 και η βαθμολογία θα έχει ισχύ δέκα χρόνια. Ωστόσο, εάν οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να βελτιώσουν τη βαθμολογία τους θα δικαιούνται να παρακάθονται σε εξετάσεις κάθε δύο χρόνια.

4602 ήδη οι αιτήσεις για εξετάσεις

Μέχρι την περασμένη Τρίτη, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας είχε ενώπιόν της 4602 αιτήσεις εκπαιδευτικών που επιθυμούν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις το 2017. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις διαχωρίζονται ως εξής: 1564 υποψήφιοι για τη Δημοτική (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και ειδικής εκπαίδευσης), 2673 για τη Μέση Γενική Εκπαίδευση και 365 για την Τεχνική Εκπαίδευση.

Η διαδικασία των αιτήσεων ξεκίνησε μόλις πριν από τρεις μήνες και ολοκληρώνεται στο τέλος Αυγούστου του 2016. Οπόταν αναμένεται ότι θα πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις.
Παρόλο που δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλή εκτίμηση για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία εκτιμούν ότι οι αιτήσεις θα ανέλθουν τουλάχιστον στις 10.000.

Μια μόνο θέση δασκάλου το 2018!

Βάσει των δεσμεύσεων του Υπουργείου Παιδείας προς την ΠΟΕΔ στα πλαίσια του διαλόγου για το νέο σύστημα διορισμών, τα έτη 2015, 2016 και 2017 (πριν την παράλληλη εφαρμογή των δύο συστημάτων) θα προσφερθούν συνολικά 700 μόνιμοι διορισμοί στη Δημοτική Εκπαίδευση (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Ειδική Εκπαίδευση). Οι συγκεκριμένοι διορισμοί θα γίνουν αποκλειστικά από τον κατάλογο διοριστέων.

Εντούτοις, από το 2018 και μετά, οπόταν και θα εφαρμοστεί σταδιακά το νέο σύστημα, οι μόνιμοι διορισμοί θα γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω των ελάχιστων αφυπηρετήσεων.
Συγκεκριμένα, το 2018 (οι διορισμοί θα γίνουν με αναλογία 50-50 από τον κατάλογο διοριστέων και τον κατάλογο διορισίμων) θα υπάρξει μόνο μια αφυπηρέτηση δασκάλου στη Δημοτική Εκπαίδευση! Το 2019 θα γίνουν 4 αφυπηρετήσεις, 12 το 2020, 14 το 2021, ενώ οι πιο πολλές (85) θα γίνουν το 2027 που είναι η χρονιά ορόσημο, καθώς είναι η τελευταία χρόνια κατά την οποία θα ισχύει ο κατάλογος διοριστέων.

Το 2028, πρώτο έτος πλήρους εφαρμογής του νέου συστήματος, οι αφυπηρετήσεις στους δασκάλους θα φτάσουν σε τριψήφιο νούμερο (111).

Στους Νηπιαγωγούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθώς οι περισσότερες αφυπηρετήσεις θα γίνουν το 2024 και ανέρχονται στις 25 μόνο. Κατά το πρώτο έτος (2028) πλήρους εφαρμογής του νέου συστήματος οι αφυπηρετήσεις νηπιαγωγών ανέρχονται στις 10 μόλις.

Τη δεκαετία (2018-2027) παράλληλης εφαρμογής των δύο συστημάτων, στη Δημοτική Εκπαίδευση (Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί και Ειδική Εκπαίδευση) θα υπάρξουν συνολικά μόνο 482 αφυπηρετήσεις (άρα ισάριθμες θέσεις διορισμού). Οι 241 διορισμοί θα γίνουν από τον υφιστάμενο κατάλογο και οι υπόλοιπες 241 από το νέο.

Ουσιαστικά, οι χιλιάδες υποψήφιοι που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις θα αγοράσουν ελπίδα για 241 θέσεις σε βάθος δεκαετίας!

Πολύ μικρός ο αριθμός και στη Μέση

Στη Μέση εκπαίδευση φέτος έγιναν 276 μονιμοποιήσεις.

Τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα γίνουν 220 μόνιμοι διορισμοί και το 2017-2018 θα προσληφθούν 240 καθηγητές. Αυτές είναι οι θέσεις που θα προσφερθούν για να καλυφθεί και ο αριθμός 718 που αποτελεί δέσμευση του Υπουργού Παιδείας απέναντι στην ΟΕΛΜΕΚ για τη συγκατάθεσή της στο νέο σύστημα διορισμού.

Οι θέσεις για τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα κατανεμηθούν και θα προσδιοριστούν την επόμενη χρονιά με βάση τις ανάγκες που θα υπάρξουν.

Εντούτοις, σύμφωνα με τους αριθμούς των προηγούμενων χρόνων και με κάποια άλλα αριθμητικά δεδομένα (αριθμοί μαθητών κλπ), οι θέσεις δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 250, ενώ πιθανότατα να είναι πολύ λιγότερες. Στη Μέση Εκπαίδευση τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα σε σχέση με τη Δημοτική λόγω των πολλών ειδικοτήτων. Πιθανόν να υπάρχει ειδικότητα στην οποία να προσφερθεί π.χ. μόνο μια θέση, ενώ οι υποψήφιοι να είναι πολύ περισσότεροι.

Με βάση λοιπόν τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα και τους υπολογισμούς, οι χιλιάδες αδιόριστοι καθηγητές θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις διεκδικώντας πολύ μικρό αριθμό θέσεων.

Εξετάσεις… το ήμισυ του παντός

Βάσει του νέου συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση η μοριοδότηση της γραπτής εξέτασης θα ανέρχεται στο 50% και χωρίζεται σε τρία μέρη.

Ποσοστό μέχρι 32% της μοριοδότησης λαμβάνει η εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου των αναλυτικών προγραμμάτων στην ειδικότητα του υποψηφίου.

Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνεται εξέταση δεξιοτήτων, η οποία μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 10% και στο τρίτο μέρος περιλαμβάνεται εξέταση για γνώση της ελληνικής γλώσσας, η οποία μοριοδοτείται με ποσοστό μέχρι 8%.

Τα κριτήρια διορισμού στο νέο σύστημα:

1. Επιτυχία σε γραπτή εξέταση μέχρι 50%
2. Βαθμός πρώτου τίτλου σπουδών 8%
3. Κατοχή πρόσθετων ακαδημαϊκών προσόντων 9%
4. Εκπαιδευτική προϋπηρεσία 20%
5. Ημερομηνία και έτος κατάθεσης πρώτου τίτλου σπουδών 10%
6. Υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά 3%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy