«Εξετάζει» μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα και φόρο στα καύσιμα η κυβέρνηση, υπο το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ

Επέκταση των εκπτώσεων σε ρεύμα και καύσιμα

Στροφή από την κυβέρνηση υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και των στοιχείων για τον πληθωρισμό  

Επέκταση των φορολογικών εκπτώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή εξετάζει η κυβέρνηση υπό το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ, καθώς και των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όπως δήλωσε χθες η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ δεν τοποθετήθηκε ως προς τις υπόλοιπες προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το ΑΚΕΛ και οι οποίες στοχεύουν επίσης στη συγκράτηση του πληθωρισμού, όπως η αξιοποίηση της δυνατότητας επιβολής πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης και η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα πετρελαιοειδή.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε εδώ και μήνες σειρά προτάσεων για συγκράτηση του πληθωρισμού, ωστόσο η κυβέρνηση αρνείτο μέχρι πρόσφατα να πάρει μέτρα και υποστήριζε ότι το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι η Βουλή, μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, ψήφισε νομοθεσία για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο ρεύμα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται λόγω της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να την εφαρμόσει. Αντί αυτού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άσκησε το δικαίωμά του για αναπομπή, ενώ όταν η Βουλή ψήφισε για δεύτερη φορά το νόμο, ο ΠτΔ άσκησε το δικαίωμά του για αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο (το τελευταίο όπλο που του είχε απομείνει) σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί η εφαρμογή του μέτρου.

Η στροφή της κυβέρνησης φαίνεται ότι οφείλεται στα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία δείχνουν ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο εκτοξεύτηκε στο 8,6%, αλλά και ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνεται μάλιστα ότι με βάση τα στοιχεία ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο είναι ο τρίτος υψηλότερος στην ευρωζώνη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ ότι το φαινόμενο της ακρίβειας οφείλεται μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες. Επισημαίνεται επίσης ότι η ΑΗΚ προανήγγειλε νέες αυξήσεις της τάξης του 6,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.