Εξετάζουν «πάγωμα» εκποιήσεων πρώτης κατοικίας

Αυστηρό μήνυμα από Βουλή, που αφήνει ανοικτή τη νομοθετική ρύθμιση

Ένα βήμα πίσω έκαναν χθες η κυβέρνηση και οι τράπεζες στο θέμα των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας.  

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία θα ετίθετο προς ψήφιση η πρόταση του ΑΚΕΛ για τη διά νόμου αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και της μικρής επαγγελματικής στέγης, ο Σύνδεσμος Τραπεζών ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου θα συνέλθει εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσει πρόταση για αναστολή εκποιήσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 για δάνεια ενυπόθηκων ακινήτων που αφορούν κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ». Επίσης, κατά την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχει «απευθύνει έκκληση στο Σύνδεσμο Τραπεζών όπως προβεί σε στοχευμένη αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, χωρίς να διακινδυνεύεται η αξιοπιστία της χώρας από νομοθετικές πράξεις, οι οποίες θα έστελναν λανθασμένα μηνύματα στους οίκους αξιολόγησης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις τα κόμματα προχώρησαν στην αναβολή της συζήτησης, διατηρώντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην ψήφιση της πρότασης για διά νόμου αναστολή των εκποιήσεων στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε περίπτωση που η κυβέρνηση και οι τράπεζες δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Σολομώντεια λύση»

Η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί «σολομώντεια λύση», αφού σε περίπτωση που ψηφιζόταν η πρόταση για τη διά νόμου αναστολή των εκποιήσεων, κατά πάσα πιθανότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρέπεμπε τη νομοθεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπως έπραξε στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία θα έμπαινε στον πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρχε και ο κίνδυνος να κριθεί ως αντισυνταγματική.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και οι τράπεζες γλίτωσαν μια νέα αντιπαράθεση με τη Βουλή αλλά και την ευρύτερη κοινωνία.

Από τις φοβέρες στη συγκατάθεση

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ καθώς και οι προτάσεις άλλων κομμάτων με παρόμοιο περιεχόμενο συζητήθηκαν σε τρεις συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Μάλιστα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, έστειλε και επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών.

Παρά ταύτα, μέχρι χθες το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών ήταν κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο αναστολής των εκποιήσεων. Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσαν σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ότι δεν βλέπουν λόγο για αναστολή των εκποιήσεων. Ακόμη, το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίστηκε γραπτώς ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και των οίκων αξιολόγησης, να αυξηθούν τα επιτόκια, να δημιουργούν αντικίνητρα στην προσέλκυση επενδυτών κτλ. Ωστόσο η πίεση της Βουλής φαίνεται ότι τους ανάγκασε να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy