Εξι χιλ. περισσότεροι φορολογούμενοι θα υποβάλουν εμπρόθεσμα Δήλωση Εισοδήματος σε σχέση με 2019

Τουλάχιστον έξι χιλιάδες περισσότεροι φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου για το έτος 2019, σε σύγκριση με το 2018, εάν προστεθεί ο αριθμός των Δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί οριστικά και ο αριθμός όσων βρίσκονται σε Προσωρινή Παραλαβή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας.

Με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το έτος 2019, που είναι η 15η Δεκεμβρίου του 2020, αλλά και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, μετά και τις 2 παρατάσεις που δόθηκαν, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ προέτρεψε τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της Δήλωσης τους “το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επιτευχθεί και φέτος η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων”.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι φέτος αναμένεται ο αριθμός των εμπρόθεσμων Φορολογικών Δηλώσεων να ξεπεράσει τον περσινό αντίστοιχο αριθμό, καθώς το τρέχον έτος λόγω της πανδημίας, όπως είπε, μεταφέρθηκε η υποβολή Δήλωσης τον Δεκέμβριο (αντί τέλος Ιουλίου), με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί που ενώ δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν Δήλωση, καθώς τα εισοδήματα τους είναι χαμηλότερα του ορίου των €19.500, φέτος θα υποβάλουν εμπρόθεσμα Δήλωση για άλλους λόγους.

Πιο αναλυτικά, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει οριστικά τις Δηλώσεις τους 257 χιλιάδες φορολογούμενοι, ενώ άλλες περίπου 10 χιλιάδες φορολογούμενοι τις έχουν επεξεργαστεί και παραμένουν σε Προσωρινή Παραλαβή.

Από όσους έχουν υποβάλει οριστικά τη Δήλωση εισοδήματος, όπως ανέφερε, οι 231,6 χιλιάδες είναι Μισθωτοί (συμπεριλαμβανομένων Συνταξιούχων και Διευθυντών Εταιρειών) και οι 25,5 χιλιάδες Αυτοεργοδοτούμενοι.

Για σκοπούς σύγκρισης, ανέφερε πως κατά την περσινή υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2018, υποβλήθηκαν οριστικά 261 χιλιάδες Δηλώσεις (εμπρόθεσμα) που αναλύονται σε 232,3 χιλιάδες Μισθωτοί και 28,7 χιλιάδες Αυτοεργοδοτούμενοι.

Επίσης, ανέφερε ότι κατά την τελευταία τριετία που αφορούσε τα φορολογικά έτη 2016-2018, υπέβαλαν δήλωση 346 χιλιάδες μοναδικοί φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την υποχρέωση τους ή μη να υποβάλουν δήλωση, αλλά και από το χρονική στιγμή υποβολής της Δήλωσης.

Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι Προσωρινή Παραλαβή δεν συνεπάγεται Οριστική Υποβολή (Σε Παραλαβή) και προέτρεψε τους φορολογούμενους «να είναι προσεκτικοί και να προχωρήσουν στην Οριστική Υποβολή πριν την καταληκτική ημερομηνία».

Ανέφερε επίσης ότι Δηλώσεις οι οποίες δεν θα υποβληθούν οριστικά πριν την καταληκτική ημερομηνία, ακόμα και αν βρίσκονται σε προσωρινή παραλαβή, θα φέρουν διοικητικό πρόστιμο €100, νοουμένου ότι υπάρχει υποχρέωση υποβολής της δήλωσης (μεικτό εισόδημα πέραν των €19.500), έστω και αν υποβληθούν οριστικά μεταγενέστερα της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 15η Δεκεμβρίου του 2020.

Ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η καταβολή του πληρωτέου φόρου που τυχόν να προκύψει από τη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου γίνεται διαδικτυακά μέσω της  Φορολογικής Πύλης (Tax Portal – https://taxportal.mof.gov.cy/ ) ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής και μέσω της ιστοσελίδας της JCCSmart ( https://www.jccsmart.com)  μόνο για εμπρόθεσμες πληρωμές.

Για τη διαδικτυακή Φορολογική Πύλη, ανέφερε ότι ισχύουν οι ίδιοι κωδικοί πρόσβασης που έχει ο φορολογούμενος για την πρόσβαση του στο σύστημα TAXISNet και σημείωσε ότι όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές χρειάζονται 1-2 εργάσιμες μέρες για να εμφανιστούν στην Κατάσταση Πληρωμών.

Στη Φορολογική Πύλη, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να καταχωρήσει τις οφειλές που προκύπτουν από Αυτοφορολογία αλλά και να δει τόσο την Κατάσταση Οφειλών όσο και την Κατάσταση Πληρωμών. Στο κάθε ποσό φόρου που οφείλεται αντιστοιχεί ένας Μοναδικός Αριθμός Πληρωμής τον οποίο μαζί με το ποσό φόρου ο φορολογούμενος καταχωρεί κατά την πληρωμή μέσω internet banking.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy