Έξι χρόνια μετά ακόμη αγνοούνται οι κανονισμοί των ΣΥΟΠ

Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στη μείωση της θητείας για διάφορες κατηγορίες

 

Για πάνω από έξι χρόνια οι ΣΥΟΠ περιμένουν από την κυβέρνηση να καταθέσει τους σχετικούς κανονισμούς στη Βουλή, οι οποίοι αναμένεται να λύσουν μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν. Επίσης, η κυβέρνηση καλείται για άλλη μια φορά να προχωρήσει στη μείωση της θητείας για διάφορες κατηγορίες, όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Χθες η Βουλή εξέτασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα να δηλώνει ότι το κόμμα αντιμετωπίζει τα θέματα της άμυνας μακριά από μικροπολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ωστόσο, άσκησε κριτική όπου χρειάζεται.

Μεταξύ άλλων κάλεσε για μια ακόμα φορά τον υπουργό να προχωρήσει σε μείωση της θητείας των παιδιών με ανάπηρους γονείς, των παιδιών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, των παιδιών που είναι ορφανά από τον ένα γονέα, όπως ίσχυε πριν την αλλαγή της Νομοθεσίας και την αφαίρεση από τη Βουλή του δικαιώματός της για καθορισμό των στρατολογικών μεταβολών και την παραχώρηση της εξουσίας αυτής στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον τις καθορίζει με διατάγματα.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι οι ΣΥΟΠ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία οφείλει το Υπουργείο να επιλύσει άμεσα.

Κατήγγειλε πως «ενώ ο τότε υπουργός είχε αναφέρει στην Επιτροπή Άμυνας ότι οι Κανονισμοί που θα διέπουν τους ΣΥΟΠ θα κατατεθούν στη Βουλή για εξέταση και ψήφιση τον Σεπτέμβριο του 2016 και πριν την πρόσληψη της πρώτης σειράς, είμαστε στον Νοέμβρη του 2022 και οι Κανονισμοί αγνοούνται, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Άμυνας που ακολούθησαν». Σημείωσε, ότι εδώ και καιρό το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση νόμου για τη δημιουργία Συνδέσμου ΣΥΟΠ, οι οποίοι δικαίως αγωνιούν για το μέλλον τους και για τους οποίους και σήμερα ζήτησε την παραχώρηση κινήτρων, τα οποία θα περιορίσουν τη φυγή τους.

Υπέδειξε επίσης ότι αναμένεται η κατάθεση περαιτέρω τροποποιήσεων των Κανονισμών των αξιωματικών και των υπαξιωματικών, για να εκσυγχρονισθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να διορθωθούν τα λάθη και να αρθούν οι αδικίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τη βεβιασμένη ψήφιση των Κανονισμών πριν 6 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Λάθη και αδικίες που το ΑΚΕΛ είχε εντοπίσει και προειδοποιούσε ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η τροποποίηση των Κανονισμών των αξιωματικών και υπαξιωματικών, έτσι ώστε οι προαγωγές να γίνονται στη βάση περαιτέρω μετρήσιμων κριτηρίων, για να εμπεδωθεί η αξιοκρατία.

Επιπρόσθετα, υπέδειξε ότι «ακόμα αναμένουμε το κλείσιμο του πεδίου βολής Τσερίου, το οποίο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους κατοίκους του δήμου και τη δημιουργία του νέου πεδίου βολής, στην περιοχή που έχει αποφασίσει το ΓΕΕΦ».

Επίσης, το ΑΚΕΛ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα πρόσφατα θανατηφόρα και άλλα σοβαρά ατυχήματα στην Ε.Φ. και ζήτησε συστηματικούς ελέγχους σε υλικά, αυστηρή εφαρμογή κανονισμών από τους εκάστοτε υπεύθυνους, για να περιοριστούν λάθη και παραλείψεις.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.