Έξι και πλέον μήνες για εξέταση αιτήσεων που αφορούν συντάξεις και επιδόματα

Εκατοντάδες πολίτες παραμένουν για μήνες χωρίς εισοδήματα

Εκατοντάδες πολίτες παραμένουν για μήνες χωρίς εισοδήματα, αφού οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερους από έξι μήνες για την εξέταση αιτήσεων που αφορούν συντάξεις και επιδόματα.

Μάλιστα όπως κατήγγειλαν χθες βουλευτές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων στην Επιτροπή Θεσμών, σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες δεν μπορούν να βρουν άκρη, αφού άλλα τους λένε στο ένα γραφείο και άλλα στο άλλο.

Η συνεδρία της Επιτροπής, η οποία έχει ως σκοπό την ενημέρωση της Βουλής για τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επικεντρώθηκε κυρίως στις καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται στην εξέταση των αιτήσεων για τις συντάξεις και τα επιδόματα, το ρόλο της συμβουλευτικής επιτροπής και τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ. Όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων για τις συντάξεις και τα επιδόματα, ο διευθυντής του ΤΚΑ Κώστας Σταυράκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις τις οποίες απέδωσε στη μη αναπλήρωση του προσωπικού που έφυγε και στην ανάγκη για αναδιοργάνωση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.

Ανέφερε επίσης ότι λαμβάνονται μέτρα με στόχο τη μείωση των καθυστερήσεων από έξι σε τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο τέλος Ιουνίου εξετάζονταν αιτήσεις για κοινωνική σύνταξη, οι οποίες υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο (4 μήνες καθυστέρηση), καθώς και αιτήσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη οι οποίες αφορούσαν όσους απέκτησαν δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος την περίοδο Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 (6 μήνες καθυστέρηση). Επίσης, εξετάζοντας αιτήσεις για σύνταξη αναπηρίας και σύνταξη ανικανότητας, οι οποίες κατατέθηκαν από τον Δεκέμβριο 2018 και οι οποίες πέρασαν ήδη από ιατρικό συμβούλιο (6 μήνες καθυστέρηση).

Ακόμα, εξετάζονταν αιτήσεις για επιδόματα ασθενείας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρχές Μαρτίου (3 μήνες καθυστέρηση), καθώς και αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρχές Μαΐου (2 μήνες καθυστέρηση). Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων επεσήμαναν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αιτητές δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, με αποτέλεσμα να παραμένουν για μήνες χωρίς εισοδήματα.

Όσον αφορά το ρόλο της συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και η οποία με βάση τη νομοθεσία πρέπει να ενημερώνεται για τα θέματα τα οποία αφορούν το ΤΚΑ και να συμβουλεύει την Υπουργό Εργασίας, όπως καταγγέλθηκε ούτε συγκαλείται αλλά ούτε ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Καμπανάκι για ΤΚΑ

Εν τω μεταξύ οι κοινωνικοί εταίροι χτύπησαν καμπανάκι για το ΤΚΑ, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού (7,4 δισ. ευρώ) είναι κατατεθειμένο στο Γενικό Λογιστήριο και φέρει μηδενική απόδοση, ενώ ένα μέρος είναι κατατεθειμένο στην Κεντρική Τράπεζα και φέρει αρνητικό επιτόκιο.

Η αν. ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού. Εισηγήθηκε επίσης την επανεξέταση προνοιών του ΤΚΑ αφού, όπως επεσήμανε, το σύστημα είναι χτισμένο στη βάση της λειτουργίας της αγοράς σε συνθήκες ομαλού επαγγελματικού βίου, κάτι το οποίο δεν ισχύει σήμερα.

Ο Κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το ΤΚΑ δέχεται κάθε μήνα περίπου 800 αιτήσεις για θεσμοθετημένη σύνταξη. Ανέφερε επίσης ότι οι ετήσιες ανάγκες του Ταμείου ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy