Έξι Κέντρα Αριστείας εξασφάλισαν χρηματοδότηση από ΕΕ στην Κύπρο

Τα έξι Κέντρα Αριστείας που εξασφάλισαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της Ανταγωνιστικής Δράσης “Teaming” του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» καθώς και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, συγκέντρωσε κάτω από την ίδια στέγη ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και Καινοτομία, Κυριάκος Κόκκινος, σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και την Καινοτομία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ), παρουσιάστηκαν οι  υφιστάμενες και μελλοντικές δραστηριότητες των Κέντρων Αριστείας και αντίστοιχα οι αρμοδιότητες και οι διαδικασίες αριθμού τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας, με σκοπό τον καθορισμό ενός λειτουργικού πλαισίου υποστήριξης και συνεργασίας. Διαμεσολαβητικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα διατηρεί το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα. Της πρωτοβουλίας αυτής προηγήθηκε σειρά επαφών μεταξύ του Επικεφαλής Επιστήμονα και των Κέντρων Αριστείας κατά τις οποίες καταγράφηκαν οι κοινές ανάγκες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος διατηρεί την πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στις χώρες που εξασφάλισαν χρηματοδότηση, με τις 6 από τις 25 προτάσεις να είναι κυπριακές. Το ποσό που εξασφάλισε η Κύπρος από το Πρόγραμμα Teaming για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας ανέρχεται στα €90 εκατ. και αρμόδιοι εθνικοί φορείς για τη συμμετοχή της Κύπρου είναι η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αριστείας ΚΟΙΟΣ, RISE, MaRITeC-X, CY-BIOBANK, EMME-CARE και Ερατοσθένης – EXCELSIOR είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο της ημερίδας, να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων και της Διεύθυνσης Πολιτικής και Ανάπτυξης του Γενικού Λογιστηρίου, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, αφού ευχαρίστησε τον Επικεφαλής Επιστήμονα για την πρωτοβουλία, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ερευνητικών υποδομών, επισημαίνοντας πως «γι’ αυτό το λόγο, η Κυβέρνηση, πέραν από τη χρηματοδοτική στήριξη, είναι πρόθυμη να στηρίξει, με όποιο άλλο τρόπο κριθεί σκόπιμο, την επιτυχή υλοποίηση των Κέντρων Αριστείας».

Ο κ. Παντελή εξέφρασε επίσης, την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επιτυχία της Κύπρου στη δράση TEAMING. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Κέντρων Αριστείας ανέφερε πως «η επιτυχία σας αντανακλά το υψηλότατο επίπεδο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας στην Κύπρο και αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη όπως η άμεση εισροή σημαντικών ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών κονδυλίων, η ενίσχυση της κυπριακής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας, η αναβάθμιση της ελκυστικότητας της Κύπρου στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης».

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας, Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε πως η διοργάνωση «αποτελεί την αρχή μίας πιο συχνής και άμεσης επαφής των Κέντρων Αριστείας με τα κρατικά τμήματα καθώς η συνεργασία, η άμεση εμπλοκή και η καλή κατανόηση μεταξύ τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η επιτυχής λειτουργία των Κέντρων που θα στοχεύει στην αριστεία, τη βιωσιμότητα και τη θετική επίδραση στην κοινωνία και την οικονομία, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα, ισορροπία στο μοντέλο λειτουργίας τους».

«Σ’ αυτό το στάδιο», συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος, «προτείνεται η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου υποστήριξης που θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των Κέντρων Αριστείας και των ενδιαφερόμενων κυβερνητικών μερών για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων σε νομοθετικό και ρυθμιστικό επίπεδο». Πρόσθεσε πως «η δημιουργία των Κέντρων Αριστείας και κατ’ επέκταση η εύρυθμη και υγιής λειτουργία τους συμβάλλουν αφενός στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και αφετέρου στην προώθηση της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy