Εξι κυματοθραύστες για αρχή στα Περβόλια

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά με απαίτηση, για συνεισφορά 900 χιλιάδων ευρώ από το Κοινοτικό Συμβούλιο

Ρεπορτάζ: Τάσος Περδίος

Θετικές εξελίξεις προέκυψαν τις τελευταίες μέρες σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της δραματικής διάβρωσης της παραλίας στα Περβόλια.

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος και ειδικά της μεγάλης επιδείνωσης της κατάστασης ένεκα των κακών καιρικών συνθηκών τον περασμένο μήνα προκάλεσε κινητοποίηση πολιτειακών και κρατικών παραγόντων, η οποία φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς.

Οπως πληροφορούμαστε, έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την πρώτη φάση του έργου που αφορά στην κατασκευή 6 κυματοθραυστών από τους συνολικά 15 που προβλέπει η λεπτομερής μελέτη που έχει ετοιμάσει το Μετσόβιο.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων και συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Εργων, ενημέρωσε γραπτώς το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών αλλά και βουλευτές που προέβησαν σε σχετικά διαβήματα, ότι έγινε κατορθωτό να ενταχθεί η κατασκευή των έργων της Α’ Φάσης, δηλαδή έξι κυματοθραυστών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη 2014-2020». Ως εκ τούτου, το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη δαπάνη να υπολογίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ.

pervolia diavrosi pervolia diavrosi

25% συνεισφορά από την κοινότητα

Η ένταξη του έργου στα συγχρηματοδοτούμενα όμως, έρχεται με μια αρνητική… υποπαράγραφο για την κοινότητα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης έχει καθορίσει τη συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών στο 25% της δαπάνης.

Αυτό σημαίνει ότι στην τοπική αρχή αναλογεί ένα ποσό 750 χιλιάδων ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή συνολικά γύρω στις 900 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εκταμιεύσει με τα σημερινά δεδομένα το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών.

Η νέα διευθέτηση συνιστά σημαντική βελτίωση για την κοινότητα, η οποία καλείτο να καταβάλει το 50% της δαπάνης σε περίπτωση που το έργο συγχρηματοδοτείτο από το κράτος και την τοπική αρχή. Ωστόσο, το ποσό παραμένει τεράστιο για τα δεδομένα της τοπικής αρχής, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, κάτι που θα αποτελέσει αντικείμενο νέων διαβημάτων το επόμενο διάστημα.

Να θυμίσουμε ότι η μελέτη που διεξήγαγε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Εργων για την ευρύτερη περιοχή Ζυγίου – Κιτίου συμπεριλάμβανε λεπτομερή κατασκευαστικά σχέδια για την κατασκευή 15 κυματοθραυστών στην υποπεριοχή Περβολιών (από το Φάρο Περβολιών μέχρι τον ποταμό Τρέμιθο) έναντι κόστους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η μελέτη αυτή είναι έτοιμη από το 2003, αλλά το έργο παρέμενε στις καλένδες για οικονομικούς λόγους.

Οπως πληροφορούμαστε, το Τμήμα Δημοσίων Εργων έχει ενημερώσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει την προκήρυξη και προσφοροδότηση του έργου μόλις εξασφαλίσει τη δική της συμμετοχή στη δαπάνη η τοπική αρχή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, στους προϋπολογισμούς του 2015 έχει συμπεριληφθεί κονδύλι 150 χιλιάδων ευρώ για μελέτη έργων προστασίας και βελτίωσης της παράκτιας περιοχής από τον ποταμό Τρέμιθο μέχρι το πεδίο βολής Ζυγίου.

Θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Η ακραία διάβρωση της ακτής στα Περβόλια ήταν αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2015 ανάμεσα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών υπό την προεδρία του κοινοτάρχη Κλείτου Κωνσταντίνου και βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών ανέφερε στη «Χ» ότι το πρόβλημα υφίσταται ουσιαστικά εδώ και 15 χρόνια και τα τελευταία χρόνια υπάρχει τρομακτική επιδείνωση σε σημείο που η διάβρωση έχει φτάσει πλέον μέχρι τις αυλές παραλιακών κατοικιών. «Ευελπιστούμε ότι το κράτος θ‘ ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για άμεση προώθηση του έργου. Η διάβρωση χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται. Στη θέση της παραλίας έχει σχηματιστεί ένας γκρεμός και η θάλασσα έφτασε μέχρι τους φράχτες των σπιτιών, ενώ το έδαφος έχει υποχωρήσει κάτω από τις αυλές των εξοχικών κατοικιών και το τσιμεντένιο έδαφος αιωρείται» ήταν το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε εκ νέου ο κοινοτάρχης.

pervolia diavrosi

Ο βουλευτής Λάρνακας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη με το Κοινοτικό Συμβούλιο, δήλωσε στη «Χ» ότι αποφασίστηκε η εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Οπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που χρονίζει και χρειάζεται άμεση ανταπόκριση.

Η διάβρωση της παραλίας των Περβολιών είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τον Μάιο του 2012. Στο πλαίσιο της συζήτησης εκείνης είχαν εγερθεί ανησυχίες και για περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από την κατασκευή κυματοθραυστών, ωστόσο, ο Γ. Γεωργίου τονίζει ότι η κατάσταση είναι τόσο προχωρημένη που δεν σηκώνει πλέον άλλη αναβολή.

Η ένταξη του έργου κατασκευής κυματοθραυστών στην ακτή των Περβολιών σε ευρωπαϊκά ταμεία έγινε κατορθωτή μετά από σειρά διαβημάτων και επαφών με το Γραφείο Προγραμματισμού.

Τα Περβόλια δεν είναι η μοναδική παραλιακή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας που αντιμετωπίζει πρόβλημα διάβρωσης από τη θάλασσα. Παρόμοιο ζήτημα αλλά σε κάπως μικρότερο βαθμό αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές.

Το 2011 η κατάρρευση δρόμου στην περιοχή Ορμήδειας αποφεύχθηκε στο παρά πέντε όταν, μετά την αποκάλυψη του προβλήματος της διάβρωσης από την εφημερίδα μας, το Τμήμα Δημοσίων Εργων έσπευσε να υλοποιήσει έργα στήριξης του δρόμου.

Τα έργα για δημιουργία πρανούς με ογκόλιθους έγιναν το φθινόπωρο του 2011 στην τοποθεσία “Καΐκια” στον παλιό δρόμο Δεκέλειας – Ορμήδειας, γνωστή και ως στροφή «Αρμενούς» ώστε να εκλείψουν οι κίνδυνοι κατάρρευσης του δρόμου, λόγω της εκτεταμένης διάβρωσης του υποστρώματος από τη θάλασσα αλλά και από τη ροή όμβριων υδάτων.

Η κατάσταση στην περίπτωση εκείνη είχε φτάσει σε οριακό σημείο με την αποκόλληση μεγάλου τμήματος του γκρεμού από τον οποίο διέρχεται ο δρόμος που συνδέει την Ορμήδεια με τη Δεκέλεια από την παραλία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy