Εξήγησε στην Επ. Εσωτερικών τα τρία νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Νουρής

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση της Βουλής για παράταση της θητείας των υφιστάμενων εκλελεγμένων τοπικών αρχών μέχρι το 2024.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε με την μορφή του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Εσωτερικών τρία νομοσχέδια ώστε να ρυθμιστεί και νομικά η παράταση.

Όλα τα κόμματα κατέθεσαν πολιτική δέσμευση ότι σήμερα θα εγκρίνουν στην ολομέλεια της Βουλής τα τρία νομοσχέδια, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει στις 30 τρέχοντος μηνός η εντατική συζήτηση των νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να υπάρξει κατάληξη επί αυτών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να τεθούν προς ψήφιση πριν την έναρξη της συζήτησης των προϋπολογισμών του κράτους που γίνεται εντός Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση από την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να παραστεί σε συνεδρίες της Επιτροπής, όταν θα συζητείται η μεταρρύθμιση, ώστε να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες υπάρχουν σε σημεία των συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Συγκεκριμένα ζητήματα που προκύπτουν από την παράταση της θητείας, όπως το τι γίνεται σε περίπτωση παραίτησης κάποιου εκλελεγμένου άρχοντα, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα επιλυθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα γίνουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν τον Μάϊο του 2024 μαζί με τις Ευρωεκλογές και θα διέπονται από το νέο πλέον νομοθετικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το επίπεδο της συζήτησης στην επιτροπή.

Η θεσμική αβεβαιότητα που υπήρχε, έκανε ζημιά στη δημόσια εικόνα της χώρας.

Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση είναι πολιτική αναγκαιότητα και μεταξύ της μεγάλης εικόνας για ικανοποίηση αυτής της θέσης και της πραγματοποίηση εκλογών, τα κόμματα επέλεξαν το πρώτο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.