Εξηγήσεις καλείται να δώσει η ΕΦ για αναστολή ποινικής δίωξης σε αξιωματικό που βρέθηκε με ναρκωτικά

Ο αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, όσο και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Ανδρέας Π. Λουκά, κλήθηκαν στην αυριανή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις για τα κακώς κείμενα που καταγράφονται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης, παρόλο που το ΓΕΕΦ εισηγήθηκε επανειλημμένα προς το Υπουργείο Άμυνας τον τερματισμό του διορισμού της, εντούτοις, αυτό δεν έγινε ποτέ.

 

Τι αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Τον Αύγουστο του 2018 συνελήφθη από την ΥΚΑΝ ανώτερος αξιωματικός της ΕΦ, στην οικία του οποίου εντοπίστηκαν αναβολικές ουσίες και ναρκωτικά.

Ο εν λόγω αξιωματικός είχε λάβει τέσσερεις μήνες προηγουμένως προαγωγή, παρά τη δυσμενή αξιολόγησή του. Ένα μήνα μετά τη σύλληψή του, και συγκεκριμένα στις 19/9/2018, υπέβαλε αίτημα για παραίτησή του από τις τάξεις της ΕΦ, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω της εκκρεμότητας της ποινικής υπόθεσης εναντίον του.

Επιπρόσθετα, ο τέως υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξε, τον έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Ο Σάββας Αγγελίδηας ανέστειλε την ποινική δίωξη

Όπως καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στις 14/7/2020, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας κ. Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος όταν επισυνέβηκαν τα πιο πάνω γεγονότα ήταν υπουργός Άμυνας, ανέστειλε την ποινική δίωξη του εν λόγω αξιωματικού έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος του, βάσει του οποίου σε περίπτωση αναστολής της ποινικής του δίωξης ο κατηγορούμενος θα παραιτείτο οικειοθελώς από τις τάξεις της ΕΦ.

1. Στην ουσία, παραγράφηκε το σοβαρό αυτό παράπτωμα που διέπραξε ο ανώτερος αξιωματικός στον οποίο, μάλιστα, απονεμήθηκε και τιμητικός βαθμός κατά την πρόωρη αφυπηρέτησή του. Εάν η υπηρεσία του τερματιζόταν βάσει του Κανονισμού 42(1)(ε) της ΚΔΠ 351/2016, ο αξιωματικός δεν θα λάμβανε τιμητικό βαθμό. Ο εν λόγω Κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση γνωμάτευσης αρμόδιου ιατροσυμβουλίου για εξάρτηση αξιωματικού από εξαρτησιογόνες ουσίες, τότε, η υπηρεσία του τερματίζεται αμέσως με απόφαση του υπουργού Άμυνας. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν ζητήθηκε τέτοια γνωμάτευση.

2. Η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης του συγκεκριμένου αξιωματικού απέκλεισε το ενδεχόμενο της ποινικής καταδίκης του και κατ’ επέκταση επιβολής πρόσθετης ποινής από μέρους του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που, μεταξύ άλλων, δύναται να επιβάλει την ποινή της απαίτησης για παραίτηση ή και της απόλυσης, η οποία θα συνεπαγόταν την απώλεια των συνταξιοδοτικών του ωφελημάτων.

3. Ο χειρισμός της υπόθεσης δημιουργεί κακό προηγούμενο για άλλες μελλοντικές περιπτώσεις και λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την υποδειγματική τιμωρία και μη ανοχή τέτοιων περιστατικών. Ενδεικτικά, επισημαίνεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Αστυνομία διερευνά παρόμοιο περιστατικό εναντίον υπαξιωματικού της ΕΦ.

 

Υπαξιωματικός της Ε.Φ. έλαβε 762 μέρες αναρρωτικής σε 3 χρόνια

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που τέθηκε ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, διαφάνηκε ότι υπαξιωματικός της ΕΦ λάμβανε εκτεταμένη αναρρωτική άδεια, κυρίως αφότου διορίστηκε από εθελόντρια υπαξιωματικός σε μόνιμη υπαξιωματικός με τον βαθμό Λοχία. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΦ, ότι σε διάστημα τριών χρόνων από τον εν λόγω διορισμό της έλαβε συνολικά 762 ημέρες άδεια ασθενείας. Το ΓΕΕΦ, με τη λήξη της διετούς περιόδου δοκιμασίας της, εισηγήθηκε επανειλημμένα προς το Υπουργείο Άμυνας τον τερματισμό του διορισμού της, ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας προέβαινε στη χορήγηση διαδοχικών παρατάσεων της περιόδου δοκιμασίας της, με την αιτιολογία της μη συμπλήρωσης της απαιτούμενης περιόδου δοκιμασίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι κατά την πρώτη εξάμηνη παράταση που της χορηγήθηκε, η εν λόγω υπαξιωματικός παρουσιάστηκε στη μονάδα της μόνο μία ημέρα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.