Εξηγήσεις για τις «κοινές συνόδους» ζητά το ΑΚΕΛ

«Δεν έκανε καλή αρχή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιλέγοντας να διαστρεβλώσει τη θέση του ΑΚΕΛ»

Η ενισχυμένη και πολύπλευρη διακρατική συνεργασία με την Ελλάδα ήταν και είναι απαραίτητη, δεδομένου μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι το πιο σημαντικό στήριγμα της Κύπρου στον αγώνα της και η θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι επίσης καλοδεχούμενη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. Σχολιάζοντας την αναφορά του Προέδρου Χριστοδουλίδη για κοινές συνόδους των Υπουργικών Συμβουλίων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας ανά τακτά διαστήματα στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού αντίστοιχα, ο Γ. Κουκουμάς τόνισε ότι «παραπέμπουν αλλού και δεν εκπέμπουν τα ορθά μηνύματα για την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου δικοινοτικού κράτους. Είναι βέβαιο δε, ότι θα τύχουν εκμετάλλευσης από την τουρκική προπαγάνδα που θέλει να αμφισβητεί την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, αναμένει από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη απαντήσεις και περαιτέρω διευκρινίσεις. Αναμένει, επίσης, ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα θα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο πριν τη δημόσια εξαγγελία των όποιων αποφάσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και σχολιάζοντας τις δηλώσεις από πλευράς ΑΚΕΛ, υπενθύμισε πως η Κύπρος έχει ήδη θεσμοθετήσει ένα τέτοιο Ανώτατο Συμβούλιο με την Αίγυπτο, όπως και η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων και με την Τουρκία. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, είναι ότι θεσμοθετούνται μέσα από αυτό το όργανο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης», κατέληξε. Στον εκπρόσωπο ανταπάντησε ο Γ. Κουκουμάς, λέγοντάς του ότι δεν έκανε καλή αρχή επιλέγοντας να διαστρεβλώσει τη σαφέστατη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ και επανέλαβε ότι η στενή διακρατική συνεργασία, αλλά και η θεσμοθέτηση της διακυβερνητικής συνεργασίας είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης περί κοινών συνεδριάσεων των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Στο ΑΚΕΛ απάντησε και το ΔΗΚΟ που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι αναφορές δείχνουν ότι στο ΑΚΕΛ δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση!

 

 

Πανεθνική και ελληνικά στρατεύματα θέλει η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ χαιρετίζοντας τα περί Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το θεωρεί ως προοίμιο της υλοποίησης της πρότασης της ΕΔΕΚ, για χάραξη πανεθνικής πολιτικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που είναι ενώπιον του Ελληνισμού, με πρώτη και πιο επικίνδυνη πρόκληση τον τουρκικό επεκτατισμό και το κυπριακό πρόβλημα.

Σημειώνει ότι τη σχετική πρόταση έκανε ο Μ. Σιζόπουλος τον Φεβρουάριο του 2021, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρεται στους τρεις πυλώνες της πανεθνικής, με τον τρίτο να αφορά την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και μια αυξημένη αριθμητικά και οπλικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο που, πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, θα συμβάλει αποφασιστικά και στην αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy