Εξισώνουν Αντίσταση και πραξικόπημα-Πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας

Έλα στο Google News

Την έντονη αντίδραση των δημοκρατικών αισθημάτων του λαού μας προκάλεσε και φέτος η παρουσία της κυβέρνησης Αναστα­σιάδη-ΔΗΣΥ στο μνημόσυνο των 22 κατα­δρομέων που επιχείρησαν κατάλυση της δη­μοκρατίας, όπως και η κατάθεση δάφνινων στεφανιών εκ μέρους του Προέδρου Αναστα­σιάδη από τον Υπουργό Άμυνας, εκ μέρους του ΔΗΣΥ από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και του ΕΛΑΜ από τον Λ. Παπαγιάννη.

O Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών με ανακοίνωσή του δηλώνει πως θα σταθεί ανάχωμα στις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και πως θα σταθεί θεματοφύλακας της μνήμης των ηρώων μας. Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι η απόδοση τιμών κάθε χρόνο στο μνημόσυνο των 22 καταδρομέων «είναι μια καθαρά πο­λιτική πράξη η οποία σχετίζεται με την επι­χειρούμενη παραγραφή του πραξικοπήματος αφού υπό το πρόσχημα ότι οι καταδρομείς εκτελούσαν διαταγές επιχειρείται η εξίσωση των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της νομιμότητας με εκείνους που χρησιμοποιή­θηκαν για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρ­νησης».

«Γιατί αν στα ίδια μνημόσυνα που τιμάται η θυσία των υπερασπιστών της δημοκρατίας μνημονεύονται και όσοι χρησιμοποιήθηκαν για την κατάλυσή της, τότε ακριβώς δίδεται το μήνυμα εξίσωσης της αντίστασης και του πραξικοπήματος», αναφέρει.

Ακριβώς αυτό έκανε το Πρόεδρος παρά το ότι νωρίτερα, υποκριτικά δήλωσε ότι «σήμε­ρα είναι μέρα μνήμης που δεν πρέπει ποτέ να διαγραφεί διότι η προδοσία της Χούντας και των εδώ συνεργατών της έφεραν μια ανεί­πωτη καταστροφή στην Κύπρο. Συνεπώς, ο καθένας θα πρέπει να διδάσκεται από το τι προηγήθηκε, τι ακολούθησε του πόσο κά­ποιοι ελληνόφωνοι εκτελούσαν εντολές ξέ­νων δυνάμεων προς όφελος συγκεκριμένης χώρας».

Τον επιμνημόσυνο λόγο αναφώνησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι βαριά η ευθύνη και δυσβάστακτο το χρέος να απευ­θύνει κάποιος το λόγο σήμερα 15 του Ιού­λη 2021. Πολύ περισσότερο στο μνημόσυνο ηρώων και μαρτύρων της αντίστασης 47 χρόνια μετά».

Η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης κατα­δικάζει το άφρον πραξικόπημα και όσους συμμετείχαν σ’ αυτό και τιμά «τους δεκάδες αγωνιστές που αντιστάθηκαν και θυσιά­στηκαν στο βωμό της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας». Σε ανακοίνωσή της η Επιτρο­πή σημειώνει ότι «δυστυχώς οι ένοχοι του πραξικοπήματος όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά κάποιοι έγιναν υπουργοί, βουλευτές και έτυχαν διορισμών στο δημόσιο και κάποιων ευνοιών».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.