Έξω από το Προεδρικό οι μαθητές

Ζητούν κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνου

 

Έξω από το Προεδρικό θα βρεθούν αύριο Πέμπτη οι μαθητές και οι μαθήτριες διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις τετραμήνων. Μετά και την ολοκλήρωση των εξετάσεων κατά το Α’ τετράμηνο και με τα όσα βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να επαναδιατυπώσουν την αντίθεσή τους ζητώντας να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Εν τω μεταξύ αύριο τόσο η ΟΕΛΜΕΚ όσο και οι οργανωμένοι γονείς Μέσης θα προχωρήσουν σε μια πρώτη αξιολόγηση του θεσμού.

Η ΠΣΕΜ σε εγκύκλιό της επισημαίνει ότι η κατάσταση με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο ήταν πιεστική, γεμάτη άγχος για τους μαθητές που πνίγονται στη συνεχή γραπτή αξιολόγηση και που μαζί με τους καθηγητές έτρεχαν να καλύψουν την ύλη.

«Ως ΠΣΕΜ προειδοποιήσαμε ότι αν δεν αλλάξει κάτι, θα συνεχίσουμε με δυναμικά μέτρα.

[yarpp]

Στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Παιδείας, στις 20 Δεκεμβρίου, φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένο να συζητήσει κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αλλά ούτε και αλλαγές φαίνεται ότι θα κάνει. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για να καταργηθούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και να διαμορφωθεί ένα σύστημα αξιολόγησης του μαθητή που θα βασίζεται περισσότερο στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης, που θα προϋποθέτει σημαντική μείωση της ύλης, που θα καταργεί τον ανταγωνισμό μεταξύ μαθητών και σχολείων και θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι απλά εξειδίκευση, δεν εισακούονται.

Όσοι είναι υπέρ των εξετάσεων φέρνουν ως επιχείρημα τη βελτίωση των βαθμών. Αυτό είναι το σχολείο που ονειρευόμαστε; Το σχολείο της βαθμοθηρίας; Ως ΠΣΕΜ, σίγουρα θέλουμε όλοι οι μαθητές να παίρνουν καλούς βαθμούς. Να παίρνουν καλούς βαθμούς μέσα από μια διαδικασία που θα τους αναπτύσσει πολύπλευρα και δεν θα τους μετατρέπει σε ρομπότ που κυνηγούν απλά την ύλη. Μετά από τρία χρόνια αγώνων, μετά από την επιμονή των κυβερνώντων να μη λαμβάνουν υπόψιν την άποψη των μαθητών, μετά από την αλλαγή τριών Υπουργών Παιδείας χωρίς πραγματική αλλαγή της πολιτικής στην Παιδεία, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι μαθητές δεν μπορούν να καθορίζουν (!) την πολιτική του κράτους για την Παιδεία, δεν μας μένει άλλη επιλογή παρά να πραγματοποιήσουμε μια μεγαλειώδη κινητοποίηση εκεί που παίρνονται πραγματικά οι αποφάσεις, έξω από το Προεδρικό.

Δεν απογοητευόμαστε! Τα τελευταία τρία χρόνια μπορεί να μην κερδίσαμε ολοκληρωτικά τον αγώνα, καταφέραμε όμως να κερδίσουμε κάποιες μάχες. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων οι εξετάσεις ανά τετράμηνο θα εφαρμόζονταν τη σχολική χρονιά 2018-2019 για Α’ και Β’ τάξη. Άρα όλοι οι μαθητές θα έδιναν φέτος εξετάσεις ανά τετράμηνο αν με τους αγώνες του μαθητικού κινήματος δεν πετυχαίναμε τότε την αναβολή της εφαρμογής για ένα χρόνο. Τώρα λοιπόν έμεινε να πετύχουμε την ολοκληρωτική κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Ως ΠΣΕΜ, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τονίζουμε την ανάγκη να αλλάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ειδικότερα ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Το σχολείο είναι ο χώρος που χτίζουμε τη βάση για να γίνουμε άνθρωποι ωφέλιμοι για την κοινωνία και όχι εξειδικευμένοι, χωρίς κριτική σκέψη άνθρωποι. Καλούμε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, με προσυγκέντρωση στις 10:30 στο χώρο στάθμευσης του Stephanis στη Λεωφόρο Αθαλάσσας, και ακολούθως πορεία προς το Προεδρικό για να βροντοφωνάξουμε για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy