Έξω φρενών ο Δικηγορικός Σύλλογος με τη διαχείριση των κυρώσεων και των επιπτώσεων από την κυβέρνηση

Δικηγορικός Σύλλογος: «Θυματοποιούνται νόμιμοι επενδυτές»

 

Έξω φρενών είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος με τη διαχείριση των κυρώσεων και των επιπτώσεων από την κυβέρνηση, αφού θεωρεί ότι «αναιτιολόγητα τιμωρούνται και θυματοποιούνται νόμιμοι επενδυτές». Προειδοποιεί μάλιστα ότι «ως χώρα και ως τομέας υπηρεσιών βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «απαιτείται εγρήγορση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, συναξιολόγηση των δεδομένων και λήψη των ανάλογων αντισταθμιστικών μέτρων για αποτελεσματική διαχείριση των αποσταθεροποιητικών παραγόντων που πλήττουν και πάλι τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, ούτως ώστε να μπορούμε να συμβάλουμε έμπρακτα στην προστασία του τομέα και κατ’ επέκταση της εγχώριας οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο, «έχουν παγώσει και έχουν μπλοκαριστεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο που ανήκουν σε κυπριακές επιχειρηματικές οντότητες διεθνών επιχειρήσεων, με ιδιοκτήτες αριθμό νόμιμων και νομοταγών επενδυτών, σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο AML και κυρίως χωρίς καμία συγγενική/συνεταιριστική/επιχειρηματική σχέση με τα επαγγελματικά γραφεία που συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις ή με Ρώσους ολιγάρχες, για τον μοναδικό λόγο ότι λάμβαναν νόμιμες διοικητικές υπηρεσίες από τα εν λόγω γραφεία». Δηλαδή, προστίθεται, έχουν παγώσει λογαριασμοί εταιρειών «που δεν έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις οποιουσδήποτε οργανισμού ή κράτους και δεν ανήκουν ούτε και ελέγχονται από πρόσωπα τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε αυτές», με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις υπό αναφορά εταιρείες αλλά και αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας προς το προσωπικό τους. «Ουσιαστικά προκαλείται αβάσιμη και άδικη εξομοίωση με κυρώσεις, αφού πρακτικά επέρχεται το ίδιο αποτέλεσμα ως σαν να έχουν συμπεριληφθεί και οι εταιρείες νόμιμων πελατών σε αυτές».

«Αν και σεβαστή η απόφαση, καθώς αντιλαμβανόμαστε πλήρως το σκοπό και την αναγκαιότητά της, διαφωνούμε με την απόφαση των τραπεζών, άνευ οποιασδήποτε πραγματικής και/ή νομικής βάσης, να προχωρήσουν και σε περαιτέρω παγοποίηση και/ή μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών νόμιμων πελατών», αναφέρεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την καταχώριση και εγγραφή αλλαγών που υποβάλλονται από τις υπό αναφορά εταιρείες στην Έφορο Εταιρειών. Μάλιστα, ο Δικηγορικός Σύλλογος καλεί την Έφορο Εταιρειών «να συμμορφωθεί άμεσα με τις νομικές υποχρεώσεις της, όπως επιβάλλει ο νόμος και σωρεία νομολογιών».

 

Παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων
Ο Δικηγορικός Σύλλογος κάνει λόγο για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων φυσικών και νομικών προσώπων, που επηρεάζονται δυσμενώς και παντελώς άδικα από τα περιοριστικά μέτρα/κυρώσεις.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy