Έξω φρενών οι αιγοπροβατοτρόφοι που βιώνουν την φτώχεια και την ανέχεια του Υπουργείου Εμπορίου

Σκηνικό έντασης διαδραματίστηκε την Τετάρτη το μεσημέρι έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με πλήθος αιγοπροβατοτρόφων να διαμαρτύρονται στον απόηχο των μεγάλων αυξήσεων στις ζωοτροφές, τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και να ζητούν την άμεση εφαρμογή του προτύπου του χαλλουμιού το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ.

Οι κτηνοτρόφοι μετέβησαν κορνάροντας με βυτιοφόρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου έχυσαν γάλα στους δρόμους και έριξαν μπάλες σανού μπροστά από την είσοδο, στις οποίες έβαλαν φωτιά. Πυκνός καπνός τύλιξε τον χώρο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, πριν την κατάσβεση της φωτιάς από την Πυροσβεστική.

281878001 1365562747276401 7725593238322586560 N

Κάποια στιγμή επιχείρησαν επίσης να σπάσουν την πύλη του Προεδρικού και να εισέλθουν σε αυτό, ωστόσο αστυνομική δύναμη τους απέτρεψε.

Aigoprovatotrofoi 13 Scaled

Πανό στήθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με συνθήματα όπως «Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας αιμορραγεί», «Οι αιγοπροβατοτρόφοι βιώνουν την φτώχεια και την ανέχεια του Υπουργείου Εμπορίου», «Απαιτούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας για το χαλλούμι».

Aigoprovatotrofoi 11 Scaled Diamartiria Aigoprovatotrofon 15

Οι αιγοπροβατοτρόφοι διαμαρτύρονται, αφού ενώ από την 1η Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα παραγωγής του χαλλουμιού με την σφραγίδα του προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) της ΕΕ, η παραγωγή αυτή είναι ακόμα πολύ περιορισμένη. Διαμαρτύρονται επίσης ότι δεν γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι για εντοπισμό των χαλλουμιών που δεν συμβαδίζουν με το πρότυπο.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 13

Η μη εφαρμογή του προτύπου που προνοεί συγκεκριμένο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν τους επιτρέπει να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος που πωλούν στους τυροκόμους, με αποτέλεσμα η τιμή του να παραμένει σταθερή, την ώρα που ένα κύμα ακρίβειας σε σιτηρά και ενέργεια, σαρώνει την Κύπρο και τον κόσμο.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 14

«Θέλουμε να δούμε μια άσπρη μέρα. Να δουλεύουμε για να κερδίσουμε τουλάχιστον 20%, όχι να έχουμε ζημιά. Είμαστε καταχρεωμένοι στους μυλωνάδες, οι τυροκόμοι δεν μας δίνουν αυτό που μας αξίζει. Θέλουμε εφαρμογή του ΠΟΠ, όχι να μας εκμεταλλεύεται η Κυβέρνηση και οι τυροκόμοι», ανέφερε ο Δημήτρης Ιωάννου της Ομάδας Παραγωγών της Δρούσιας.

281877024 589843495489854 3569010339236902129 N

«Αγανακτήσαμε λόγω αυξημένων ζωοτροφών, λόγο της ακρίβειας, λόγω της καθυστέρησης στη βοήθεια. Τα ζώα μας κινδυνεύουν να πάθουν υποσιτισμό», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Πέτρου, κτηνοτρόφος από το Δάλι.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 4

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν υπόμνημα στον Διευθυντή του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κυβέρνηση τους έδωσε πέραν των 25 εκ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι οικονομική βοήθεια 8 εκ. ευρώ θα δοθεί μέχρι το τέλος του μήνα για να καλύψει τους αιγοπροβατοτρόφους, τους αγελαδοτρόφους και τους χοιροτρόφους.

281039332 554757346249128 4182577914698396052 N

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Γεωργίας, ο οποίος θα μεταβεί στο Συμβούλιο Υπουργών, στις Βρυξέλλες, θα ζητήσει επιπλέον βοήθεια.

280779566 531546521772940 5782730680320855219 N

Για το θέμα του χαλλουμιού ανέφερε ότι βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ συνέστησε υπομονή.

Η Νομική Υπηρεσία αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο προϊόντα χαλλουμιού εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται υπό το εμπορικό σήμα, με την απόφαση να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Το πρότυπο για το χαλλούμι δεν εφαρμόζεται και παραμένει η τιμή του γάλακτος στα πιο χαμηλά επίπεδα. Ό,τι πωλούμε εμείς έχει παραμείνει χαμηλή η τιμή του, στο ίδιο επίπεδο, ενώ όλα τα άλλα πήγαν και 100% και 150% πάνω. Η ακρίβεια για μας δεν είναι ούτε 20%, ούτε 50% είναι 150%», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Νικόλας Νικολάου, κτηνοτρόφος από την Ανώγυρα. Συμπλήρωσε ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι λύση για αυτούς, αλλά λύση είναι να πωλούν πιο ακριβά με βάση τις τιμές των πρώτων υλών.

Aigoprovatotrofoi 3 Scaled

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν κόστος παραγωγής κοντά στο €1,50 ανά λίτρο, ενώ το γάλα πωλείται αυτή την στιγμή €1,20 και ανέφερε ότι οι τιμές καθορίζονται από τους τυροκόμους που αγοράζουν το γάλα.

«Από την 1η Οκτωβρίου γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι τυροκόμοι για τη μη εφαρμογή του προτύπου; Αντιθέτως πήραν και 900.000 ευρώ για να ξεφορτωθούν το στοκ τους», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλής, κτηνοτρόφος από την Ξυλοφάγου.

Εκ μέρους της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) ο Μιχάλης Λύτρας ανέφερε ότι η εκδήλωση των ποιμνιοτρόφων είναι αποτέλεσμα της πικρίας, της αγανάκτησης και της απογοήτευσης, αφού αντί η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του ΠΟΠ του χαλλουμιού – που προστατεύει τον παραγωγό επειδή οι βιομήχανοι θα ήταν υποχρεωμένοι μέσα στο μείγμα του γάλακτος να χρησιμοποιούν 51% αιγοπρόβειο γάλα – με διάφορα τερτίπια και δικαιολογίες αναμένουν δήθεν την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. Ως αποτέλεσμα, είπε, οι βιομηχανίες με τις ευλογίες της Κυβέρνησης, του προεδρικού και των Υπουργών «εκμεταλλεύονται αυτούς τους παραγωγούς» οι οποίοι, όπως είπε, έχουν φτάσει στην απόγνωση επειδή κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, ενώ κινδυνεύουν οι οικογένειές τους και ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 17

Στην πορεία συμμετείχαν και νέοι κτηνοτρόφοι που ανέφεραν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.

«Είμαι 24 χρονών. Άλλοι καθορίζουν τις τιμές. Άλλοι καθορίζουν το μέλλον μου. Η κτηνοτροφία με την οποία ασχολείτο η οικογένεια μου με τράβηξε για να ασχοληθώ κι εγώ. Αλλά δεν βλέπω μέλλον», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Σωτήρης, ένας κτηνοτρόφος από τα Φοινικάρια.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 18

Στη συνέχεια οι κτηνοτρόφοι αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο και έκλεισαν την είσοδο της Λευκωσίας στα φώτα του Καλησπέρα.

Τη διαμαρτυρία στήριξαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός και σε αυτήν παρέστησαν και βουλευτές.

Diamartiria Aigoprovatotrofon 11

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.