Εξώδικα Κορωνοϊου – «ανυπόστατες» καταγγελίες» και «άδικη συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας»

Βροχή τα παράπονα από πολίτες για «ανυπόστατες» καταγγελίες» και «άδικη συμπεριφορά μελών της Αστυνομίας»

Κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021 που βρίσκονταν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, εκδόθηκαν 42.208 εξώδικα συνολικής αξίας 13,7 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, μόνο το 38,5% απ’ αυτά πληρώθηκαν (16,251 αξίας 5,2 εκατ. ευρώ), ενώ ποσοστό 61,5% παραμένουν απλήρωτα (25,957 αξίας 8,5 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρέλθει η προθεσμία για την πληρωμή́ τους.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στην οποία επισημαίνεται ότι «η τεράστια συσσώρευση ενταλμάτων […] οδηγεί στην ατιμωρησία, τη μη έγκαιρη, τουλάχιστον, απόδοση της δικαιοσύνης και δημιουργεί αισθήματα αδικίας στους πολίτες που είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι της πολιτείας». Αφήνεται μάλιστα να εννοηθεί ότι πολλά από τα εξώδικα που παραμένουν σε εκκρεμότητα ενδεχομένως να μην εισπραχθούν ποτέ, αφού επισημαίνεται ότι τα περισσότερα «εκδόθηκαν χειρόγραφα» αντί ηλεκτρονικά (22.984 από τα 42.208). Σημειώνεται εξάλλου ότι ήδη 1.285 εξώδικα αξίας 459 χιλ. ευρώ ακυρώθηκαν μετά από απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και ότι παρατηρείται «αδυναμία στη διαδικασία παρακολούθησης της εξέλιξης των εξωδίκων από τα μέλη της Αστυνομίας στα διάφορα Τμήματα/Επαρχίες, αφού για 7.093 εξώδικα, συνολικής αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, δεν είχε, μέχρι και την ημερομηνία του ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανοιχθεί ποινικός φάκελος, παρόλο ότι είχε παρέλθει η ημερομηνία πληρωμής του εξωδίκου».

61% των εξώδικων του κορονοϊού παραμένουν απλήρωτα

Εν τω μεταξύ, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι υποβλήθηκαν συνολικά 3.564 παράπονα από πολίτες, οι οποίοι ζήτησαν την ακύρωση των εξωδίκων που τους επιβλήθηκαν «λόγω ανυπόστατης καταγγελίας». Όπως αναφέρεται, τα 1.469 παράπονα εγκρίθηκαν, ενώ 2.095 απορρίφθηκαν (σε 62 περιπτώσεις το αίτημα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Αστυνομίας, αλλά απορρίφθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα). Σημειώνεται επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παράπονα συνοδεύονταν με αναφορές για «μη πρέπουσα και άδικη συμπεριφορά εκ μέρους των μελών της Αστυνομίας».

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν προφορικές παρατηρήσεις», ενώ έγιναν και «νουθεσίες προς τα μέλη (της Αστυνομίας) που διενεργούσαν τους ελέγχους να είναι πιο προσεκτικοί με τους πολίτες».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.