Σε 15 μέρες θα ισχύσει η νομοθεσία για εξώδικα πρόστιμα όσον αφορά τους ποδηλάτες.
Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ εκ μέρους της τροχαίας ο Τάσος Ασσιήκης, στόχος είναι να προστατευτούν οι ποδηλατιστές, αλλά και να ρυθμιστεί η συμπεριφορά των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων.

Με βάση το νόμο που ενέκρινε η Βουλή πρέπει να τηρείται η αριστερή πλευρά του δρόμου από τους ποδηλάτες, να γίνεται χρήση φώτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από ποδήλατο κατά τον χρόνο προσπεράσματος από οδηγό μηχανοκίνητου οχήματος.

Επίσης απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου υπό την επήρεια αλκοόλης, ενώ όταν τέσσερα ή περισσότερα πρόσωπα κάνουν χρήση ποδηλάτου σε ομάδα, μπορούν να κινούνται το πολύ ανά δύο σε παράλληλες πορείες.

Κάθε ποδηλάτης οφείλει να διατηρεί και τα δύο χέρια στο τιμόνι, να κινείται με κατά το δυνατό σταθερή ταχύτητα σε σταθερή ευθεία πορεία και να ελέγχει την τροχαία κίνηση πίσω του.

Απαγορεύεται η χρήση ποδηλάτου σε πεζόδρομο και η στάθμευση σε ποδηλατολωρίδα.

Απαγορεύεται επίσης ο ποδηλάτης να κρατά με λουρί σκύλο, ενώ ποδηλατεί.
Ο κύριος Ασσιήκης είπε ότι οι ποινές φτάνουν τα €1.500 ή έξι μήνες φυλάκιση για τους ποδηλάτες και τα €1.000 ή έξι μήνες φυλάκιση για οδηγούς άλλων οχημάτων.