Εξωφρενικό κατηγορητήριο-Πειθαρχική δίωξη αξιωματικού της Αστυνομίας επειδή λειτουργεί ως άνθρωπος!

Εξωφρενικό κατηγορητήριο κατά του υπεύθυνου του χώρου κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια

 

Ένα εξωφρενικό κατηγορητήριο αντιμετωπίζει ο υπεύθυνος του χώρου κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια στο πλαίσιο πειθαρχικής διαδικασίας που έχει κινήσει εναντίον του η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Ανδρέας Μαππούρας διώκεται πειθαρχικά επειδή λειτουργεί ως άνθρωπος απέναντι στους κρατούμενους και όχι ως διοικητής στρατοπέδου συγκέντρωσης επιτρέποντας μεταξύ άλλων σε κρατούμενους να χρησιμοποιούν επιπρόσθετα στρώματα ύπνου, να παίζουν βόλεϊ και να πλένουν… υπερβολικά τα ρούχα τους!!

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον περασμένο Μάρτιο επιδόθηκε στον αξιωματικό κατηγορητήριο στη βάση του Κανονισμού 10 των Περί Αστυνομίας (Πειθαρχικών) Κανονισμών κατόπιν καταγγελίας / παραπόνου εναντίον του για πράξεις ή παραλείψεις που συνιστούν, σύμφωνα με την ηγεσία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, τα αδικήματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς, της απείθειας, της παράβασης ή παράλειψης και της αμέλειας καθήκοντος.

Όλο το ζουμί όμως είναι στην αιτιολόγηση των διερευνώμενων αδικημάτων από την οποία προκύπτει ότι η ΥΑΜ οραματίζεται στρατόπεδο συγκέντρωσης αντί χώρο αξιοπρεπούς κράτησης ανθρώπων.

Πιο συγκεκριμένα, στον υπεύθυνο του ΧΩ.ΚΑ.Μ. Μενόγειας καταλογίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • 1. Προμήθευσε επιπρόσθετα στρώματα ύπνου ενώ δεν χρειάζονταν και ενέκρινε την αγορά μπάλας βόλεϊ, αξίας 50 ευρώ με αποτέλεσμα να είναι υπόλογος για κακή διαχείριση κυβερνητικών κονδυλίων.
  • 2. Παραχώρησε άδεια σε κρατούμενο για εισαγωγή και χρήση στο χώρο κράτησης τοστιέρας με πρόχειρο και επικίνδυνο μέσο τροφοδοσίας ρεύματος, η οποία, σύμφωνα με τον ερευνώντα αξιωματικό, δεν καταχωρήθηκε στα περιουσιακά στοιχεία του κρατουμένου.
  • 3. Ανεξέλεγκτη χρήση των πλυντηρίων από τους κρατούμενους με αποτέλεσμα να προκαλείται σπατάλη ρεύματος και αταξία.
  • 4. Επέτρεψε την κατοχή ρολογιού χειρός από κρατούμενο για τουλάχιστον 8 μήνες, ενώ σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό μπορεί να παραχωρήσει αντικείμενα για περιορισμένο χρόνο.

 

Δεν σχολιάζει η αστυνομία

Κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, απέφυγε να τοποθετηθεί. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι όταν εντοπίζονται παρατυπίες ή ενέργειες των μελών της Αστυνομίας κατά παράβαση των αστυνομικών διατάξεων, ενεργοποιούνται διοικητικές ή πειθαρχικές έρευνες με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν ένα χρόνο, η ίδια η Αστυνομία είχε ανακοινώσει την ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Βελτίωση και Προγράμματα Ψυχαγωγίας στον ΧΩΚΑΜ στη Μενόγεια», που εξασφάλισε η Αστυνομία Κύπρου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που κρατούνται στο χώρο.

Προβάλλοντας τότε το ανθρώπινό της πρόσωπο, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του έργου αγοράστηκαν και εγκαταστάθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ αγοράστηκαν για τις ανάγκες των κρατουμένων μέσα ψυχαγωγίας και άθλησης, όπως βιβλία, επιτραπέζια, είδη χειροτεχνίας και όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και αθλοπαιδιών.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy