Εξομαλύνονται πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και ότι οι πρέσβεις και οι προξενικοί ακόλουθοι των δύο χωρών θα επανατοποθετηθούν σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ αντίστοιχα εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος.

Όπως δημοσίευσε νωρίτερα την Τετάρτη η εφημερίδα Haaretz, προηγήθηκε των επισήμων ανακοινώσεων τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ισραηλινού Πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η σημερινή εξέλιξη έρχεται να συμπληρώσει τις διαβουλεύσεις που πραγματοποίησε σε μονοήμερη επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Λαπίντ τον περασμένο Ιούνιο, στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Υπουργός Εξωτερικών με τον τότε Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση αναφέρει ότι οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν χθες βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού διευθυντή του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Άλον Ούσπιζ με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ανέφερε ότι «η ανανέωση των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί σημαντικό απόκτημα για την περιφερειακή ασφάλεια και πολύ σημαντική οικονομική εξέλιξη για τους ισραηλινούς πολίτες. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της θέσης που κατέχει το Ισραήλ σε διεθνές διπλωματικό επίπεδο».

Ο ισραηλινός Πρόεδρος Ιτσχάκ Χέρτσογκ, αναφερόμενος στη σημερινή εξέλιξη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Χαιρετίζω την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία. Πρόκειται για μία διαδικασία που διεξάγουμε κατά το τελευταίο έτος, η οποία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Η συνεργασία και η καλή γειτονία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικές για όλους μας. Οι πιστοί όλων των θρησκειών, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά».

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα επανατοποθετηθούν οι πρέσβεις οι προξενικοί ακόλουθοι και ποιοι θα είναι οι διπλωμάτες που θα ορισθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.