Εξοπλίζεται με μεγάλες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, λεει η ΥΠΑΜ Γερμανίας

Ο ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswehr) θα προβεί σύντομα σε μεγάλες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, δήλωσε η Υπουργός Άμυνας  της Γερμανίας Κριστίν Λάμπρεχτ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα FAZ.

Παράλληλα, παραδέχεται ότι εδώ και χρόνια χρειάζονται επειγόντως πυρομαχικά, αν και επισημαίνει πως θα πρέπει και ο κλάδος των Εξοπλισμών να αυξήσει τις παραγωγικές του ικανότητες, ώστε οι παραδόσεις να γίνονται γρήγορα.

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί αύξηση του προϋπολογισμού της, προκειμένου να προμηθευτεί το συντομότερο δυνατό τα πυρομαχικά που λείπουν.

«Αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός για την Άμυνα θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά το 2023, ούτως ώστε να υπάρχουν αρκετά χρήματα για την αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών». Πάντως, για το 2023 το ποσό για πυρομαχικά έχει αυξηθεί σε περίπου 1,125 δις ευρώ, ενώ το 2015, ένα χρόνο μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, ήταν κάτι λιγότερο από 300 εκ. ευρώ.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι αυτό απαιτείται τώρα για τη Bundeswehr, και όχι μία εκ βάθρων διαρθρωτική μεταρρύθμισή της, όπως προετοίμαζε η προηγούμενη Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. «Τώρα εργαζόμαστε πρωτίστως για το τι χρειάζεται επειγόντως για να εκπληρώσουμε τη βασική μας αποστολή, η οποία είναι η Άμυνα της Γερμανίας και της Συμμαχίας», είπε.

Η Υπουργός έχει επικριθεί το τελευταίο διάστημα για το γεγονός ότι εννέα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η Bundeswehr δεν έχει προβεί σε καμία παραγγελία πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων για την ενίσχυσή της.

Η Λάμπρεχτ δηλώνει επιπλέον για το ζήτημα αυτό ότι «η Bundeswehr θα ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα, αν δεν είχαμε παραδώσει μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία από τα δικά μας αποθέματα. Ως προς αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό του Κιέβου στο γενναίο αγώνα του».

Η Υπουργός Άμυνας αμύνεται στις κατηγορίες ότι δεν προέβη σε ιδιαίτερες ενέργειες για να επενδυθούν τα 100 δις ευρώ υπέρ της Bundeswehr και για να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί. «Σε σχέση με το ζήτημα του στόχου του 2% θέλω να τονίσω το εξής: Ήταν σαφές σε όλους όσοι διαπραγματεύτηκαν αυτό το Ειδικό Ταμείο, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, ότι δεν θα μπορούσαμε να τον επιτύχουμε φέτος και πιθανότατα ούτε και την επόμενη χρονιά». Επιπλέον, ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε ορίζει ότι o στόχος του 2% θα πρέπει να επιτευχθεί κατά μέσο όρο και σε βάθος πενταετίας.

Η Υπουργός Άμυνας δηλώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Βαρσοβία για τη στάθμευση συστοιχιών γερμανικών συστημάτων αντιαεροπορικής Άμυνας στην Πολωνία. Είχαν ήδη διεξαχθεί καλές συνομιλίες, «όμως στα μέσα της περασμένης εβδομάδας επήλθε τελείως αιφνιδιαστικά αλλαγή πορείας και έκτοτε παρακολουθούμε μια πολύ ζωντανή συζήτηση στην Πολωνία. Η προσφορά μας εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, η πρόταση συνίσταται στην τοποθέτηση στην Πολωνία γερμανικών Patriot με γερμανικό επιχειρησιακό προσωπικό και στη συμμετοχή στην επιτήρηση του πολωνικού εναέριου χώρου με αεροσκάφη τύπου Eurofighter της Luftwaffe.

Η Lambrecht αναφέρεται στην ολοκλήρωση έως τα μέσα Δεκεμβρίου της κατασκευής από τη Γερμανία σταθμού επισκευής και συντήρησης στη Σλοβακία για τα οβιδοβόλα Panzerhaubitzen 2000 που παραδόθηκαν στην Ουκρανία και ξεκαθαρίζει ότι η Γερμανία όχι μόνο προμήθευσε τα πυρομαχικά για τα οβιδοβόλα, αλλά φρόντισε ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διαφορετικοί τύποι πυρομαχικών, τα οποία προμήθευσαν άλλες χώρες στο Κίεβο. Από την άλλη πλευρά, υπερασπίζεται την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου, να προμηθεύσει την Ουκρανία με κράνη. «Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε τον πόλεμο. Αλλά και εκείνο το διάστημα παρείχαμε βοήθεια. Μεταξύ άλλων, παραδόθηκε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο πεδίου. Δυστυχώς, ελάχιστα έχουν αναφερθεί σε σχέση με αυτό. Όμως και τα κράνη ήταν μία μορφή υποστήριξης που έσωσε ζωές. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα προσωπικά –στο τέλος παραδώσαμε συνολικά 28.000 κράνη», είπε.

Η Υπουργός Άμυνας δεν αποκλείει τη λήξη του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, επικαλούμενη τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ Guterres για την επίτευξη της Συμφωνίας για τα Σιτηρά, όμως δηλώνει ότι «η Ουκρανία μόνη της θα αποφασίσει τι και πότε θα διαπραγματευτεί». Το σίγουρο είναι πως στη Ρωσία υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που δεν πτοείται από τη διεξαγωγή ενός βάναυσου επιθετικού πολέμου. «Η ρωσική στάση είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο, απάνθρωπη, βάναυση», δήλωσε.

Τέλος, η Lambrecht επαναλαμβάνει τη δέσμευση του Καγκελαρίου Olaf Scholz έναντι του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης για παροχή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2025 μίας πλήρους εξοπλισμένης Μεραρχίας και αποκλείει «απολύτως» τη μεταπήδησή της στο Υπουργείο Εσωτερικών, αν η νυν Υπουργός Nancy Faeser κατέβει ως επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές εκλογές της Έσσης το φθινόπωρο του 2023. «Πριν από ένα χρόνο ανέλαβα μια θέση με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Και ανέλαβα με στόχο να επιτύχω σημαντικές βελτιώσεις. Και αυτό θα με απασχολήσει για όλη τη βουλευτική περίοδο», καταλήγει η πολιτικός του SPD.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.